Kakva je sudbina bh. muzičkih festivala ovog ljeta

Kultura 20. maj 202018:20 > 18:23
N1

Krajem juna u gradu na Neretvi trebao je biti održan 8. Mostar summer fest. No, stiglo je obavještenje kako festival neće biti održan zbog pandemije korona virusa.

“Upravo smo nedavno potvrdili kako se ovogodišnji Mostar Summer Fest ipak neće održati zbog svima poznatih razloga, pandemije korona virusa. Poštujemo mjere i preporuke nadležnih institucija i svakako ne želimo dovoditi u opasnost ni naše posjetitelje kao ni izvođače”, potvrdila nam je Dajana Jorgić iz Mostar Summer Festa.

Mostar summer fest je već zakazao novi termin, jun naredne godine. Kažu pokušaće zadržati identičan lineup ukoliko se budu mogli dogovoriti sa izvođačima.

A zbog sigurnosti publike ali i izvođača, svoje 9. izdanje otkazao je i Sarajevo Beer Festival.

“Mi smo se tokom svih ovih godina zalagali za brojne društveno odgovorne norme, tako da smo se ove godine odlučili za ono najvažnije, borbu za naše zdravlje. Mi ćemo svu našu energiju i resurse usmjeriti za održavanje Sarajevo Beer Festivala naredne 2021.godine”, izjavila je Danira Kostić sa Sarajevo Beer Festival.

Festival koji je nastao 2009. godine, u gradu soli, Kaleidoskop, također je otkazan.

“Festival umjetnosti Kaleidoskop podrazumjeva masovna okupljanja jer ima brojnu publiku, osim toga ugovori sa izvođačima se moraju sklopiti do početka aprila, a bio je to vrhunac pandemije. Zato smo donijeli odluku, zbog pandemije, da se otkaže Kaleidoskop, a sredstva namjenjana za Kaleidoskop upotrijebe za otklanjanje ekonomskih i socijalnih poslijedica pandemije”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

OK Fest koji je zakazan za 17. juli, za sada nije otkazan. No, iz OK festa su kazali kako će se svakako pridržavati uputa nadležnih, a finalnu potvrdu, da li mogu održati festival, dobiće do 1.jula.

“Ukoliko se desi da u mjesecu julu budu zabrane za masovna okupljanja, mi ćemo OK fest pomjeriti za august. Shodno tome tražit ćemo adekvatan datum kada dobijemo tu informaciju, objavićemo tu informaciju kada bi se taj festival održao u augustu sa identičnim lineupom. Ono što možemo potvrditi našim gostima jeste da su nam svi izvođači potvrdili svoj dolazak kada god se taj festival bude održao”, rekao nam je Mirza Salković, PR OK Festa.

Ukoliko se, kako kažu iz OK festa, desi najgori scenarij, da do kraja ovog ljeta nema muzičkih festivala, OK Fest će isti lineup pomjeriti za narednu godinu.

Najveći festival u Srbiji, EXIT, izvjesno je, neće biti održan u planiranom terminu od 9. do 12. jula.

“Odlaganje festivala, odnosno prolongiranje festivala zapravo nikada nije bilo upitno. Exit je u više svojih pisama to isticao, međutim, da bi se to desilo na najbezbolniji način za sve, jeste aktiviranje više sile, što znači da se moraju izmeniti ili raskinuti ugovore sa stotinama izvođača, produkcija hotela, privrednih subjekata koji učestvuju u organizaciji jednog od najzahtjevnijih festivala u svijetu”, pojasnio je Benjamin Bajramović sa EXIT festivala.

Muzički festivali neki su od najpogođenijih događaja uopšte, a s obzirom na zabrane i ograničenja, pitanje je da li ćemo i kada moći uživo vidjeti, čuti i uživati u izvedbama nekih od najvećih muzičkih imena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad