Ljubitelji filma još uvijek čekaju na otvaranje kino sala

Kultura 23. maj 202017:26 > 17:26
N1

Iako je sredinom maja Federalni štab civilne zaštite donio odluku da muzeji, kina, umjetničke galerije i biblioteke mogu početi sa radom, ljubitelji sedme umjetnosti još uvijek čekaju da se kino sale otvore. Otvaranje kina zahtjeva i nova pravila i procedure.

Više prostora za vas – doživite novo i drugačije kino iskustvo! – je rečenica kojom je kino Meeting point iz Sarajeva saopštio početak svog rada. FIlm koji će ponovo otvoriti kino salu je južnokorejski oskarom nagrađeni film “Parazit”.

“Nakon više od dva mjeseca kako je kino Meeting point bio privremeno zatvoren nakon preporuka i naredbama nadležnih institucija, kino Meeting point u četvrtak 28.5. u 19 sati ponovo otvara svoja vrata za publiku”, kazala je Andrijana Copf iz kina Meeting point.

VEZANA VIJEST

 Vrata za svoju publiku uskoro će otvoriti i Cinema city Sarajevo.

“Cinema city kreće sa početkom juna mjeseca. Nemamo zvaničan datum otvorenja, ali ćemo mi naravno naše gledatelje obavjestiti putem naše web stranice”, kazao je Safet Terzić iz Mulitplex Cinema cityja.

Kino sale se otvaraju prema preporukama Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Federalnog ministarstva zdravstva, gdje je sigurnost zdravlja publike i osoblja kina na prvom mjestu, što uz dezinfekciju i maske, zahtjeva posebne procedure i pravila. A ta nova pravila će uticati dosta i na sam prihod kina.

“To npr. znači osim razmaka propisanog prostora koji mora imati svaki posjetitelj, da će npr. od 191 mjesta koliko je u kinu Meeting point, kino za projekciju moći primiti 30 posjetitelja”, pojasnila je Copf.

“Sada će se naravno osjetiti jedan veliki pat. Dakle nekih 16 do 20% ćemo moći imati kapacitet popunjenih dvorana. Sama činjenica je da više neće ni kino izgledati kao što je ranijih godina bilo i u skorije vrijeme”, kazao je Terzić.

Jedan od razloga zbog kojih neka od kina još uvijek ne otvaraju svoja vrata jeste nedostatak filmskog sadržaja, s obzirom da su sve filmske premijere kao i snimanja novih filmova, otkazana. No, kina koja krenu sa radom, puštaće reprizne filmove, a cijena ulaznica će iz tog razloga biti niža.

Ljubitelji sedme umjetnosti, koji sa nestrpljenjem očekuju da se kino sale ponovo otvore, uskoro će imati priliku uživati u starim ali i novim filmskim naslovima na velikom platnu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad