Nakon tri mjeseca pauze – bogata pozorišna ponuda u Sarajevu

Kultura 15. jun 202017:27 > 16. jun 2020 07:03
N1

Nakon tri mjeseca pauze, pozorišna sezona u glavom bh. gradu ponovo nudi mnoštvo sadržaja. Kamerni teatar 55 svoju publiku, nakon tri mjeseca, dočekuje u petak i to premijerom predstave. Sa druge strane, Sarajevski ratni teatar svoj repertoar izvodi na otvorenom, gdje može stati više publike. Provjerili smo junski repertoar sarajevskih pozorišta.

Iako je zbog preporuka kriznog štaba broj posjetitelja znatno umanjen, iz pozorišta su ipak zadovoljni odzivom publike.

“Pozorište mladih može primiti nekih 50 gledalaca tako da smo itekako zadovoljni s obzirom da je ‘Tobija’ bila predstava koju smo igrali prvu nakon korone, morali smo je dva puta igrati u nedjelju zbog zainteresovanosti publike”, poručio je Adnan Rešić iz Pozorišta mladih Sarajevo.

“Na naše veliko zadovoljstvo imali smo otvaranje Ljetne scene u petak sa predstavom ‘Ay Carmela’ i izuzetno smo zadovoljni posjetom. Ljudi su uživali u ovom ambijentu dvorišta i naše Ljetne scene”, kazala je Rea Jugo iz SARTR-a.

Nakon skoro tri mjeseca obustave rada Kamerni teatar 55 nastavlja tamo gdje je stao. Svoja vrata za publiku otvara 19.juna, premijerom predstave “Sporedni čovjek”.

“Premijeru ćemo izvesti u četiri navrata, s obzirom na ograničeni kapacitet Kamernog teatra, vjerujem da ćemo uz poštivanje svih mjera, socijalne distance, uspjeti napraviti atmosferu približno onoj koja se dešava u Kamernom teatru 55”, izjavio je Mizra Muzurović iz Kamernog teatra 55.

VEZANE VIJESTI

Nakon premijere, publiku u Kamernom teatru do kraja juna očekuju i kultna predstave “Umri muški”, te po dva izvođenja predstava “Mirna Bosna” i “Slavna Florens”.

Publiku u Narodnom pozorištu Sarajevo u narednom periodu očekuje predstava “Leptir”, te 26. juna koncert opere i baleta “Glas i ples”

“Tu noć imaćemo i praizvedbu jedne numere ‘Buđenje’ u koreografiji Belme Čečo Bakrač, prema kompoziciji Tonija Toplane. I za kraj 26.juna komedija ‘Balkanski špijun u Sarajevu'”, kazala je Aida Palinić iz NPS.

Pozorište mladih Sarajevo aktivno je već dvadesetak dana.

“U narednom periodu u petak 19.juna u 18 sati predstava ‘Abeceda’ i u nedjelju 21.juna u 11 sati, naš stalni termin, predstava ‘Patkica blatkica'”, dodao je Rešić iz Pozorišta mladih.

I Sarajevski ratni teatar dočekao je svoju publiku i to na Ljetnoj sceni koja je postavljena u dvorištu O.Š Musa Ćazim Ćatić. Na istoj sceni, 19. juna biće izvedena predstava ‘Svu moju ljubav’ u režiji Zijaha Sokolovića. Dok će 26. juna biti održan i koncert.

“Radi se o koncertu ženskog vokalnog ansambla Corona, pa se samim tim i koncert simbolično nazica CORONA VS CORONA”, pojasnila je Rea Jugo.

Osim junskog reperotara, teatri imaju spreman i repertoar za naredni mjesec, a nakon toga, kao i svake godine, do septembra slijedi ljetna pozorišna pauza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad