U njegovim radovima krije se sva tuga i bol koju su Srebreničani doživjeli

Kultura 04. jul 202020:38 > 20:44
N1

Slikom "Pogled na Srebrenicu" ili "Srebrenički prozor", akademski slikar Zekerijah Nalić šalje snažnu i jasnu poruku, ali i, kako kaže, likovnu provokaciju. U Nalićevim radovima se krije sva tuga i bol koju su on i njegovi sugrađani doživjeli. Pogled sa prozora njegove nane u Srebrenici naslikao je po pričama svojih predaka, jer je bio i suviše mali da bi se sjetio svakog detalja sa tog prozora.

Svaka slika akademskog slikara Nalića ima simboliku. Posmatrač pred sobom ima jednu stilizovanu, koloritom urađenju sliku, koja na prvi pogled, zbog vedrih boja, ne daje dojam, nečeg tragičnog.

“Ova slika ona ima u prvom planu globus koji meni slikaru, a i vama publici, simbolizira svijet. Svijet koji na ovoj slici mirno posmatra šta se dešava u Srebrenici, u mom zavičaju. Na vrhu glave globusa se nalazi lančić koji su nosili vojnici tog holandskog bataljona”, kazao je Nalić.

Oko vrata globusa je drugi lančić na kojem piše 11. juli 95. i broj žrtava. Osim toga tu su i 4 klikera, koja takođe, imaju simboliku.

“Klikeri simboliziraju djecu, odnosno dječiju igru koja je zaustavljena. Glavna uloga ove slike je kockica, koju znamo iz igre ‘Čovječe ne ljuti se’. A zašto crvene boje, crvena boja u likovnoj umjetnosti može da simbolizira i ljubav a i krv. Tako da sam ja na taj način, koloritno, pokušao da se izrazim”, pojasnio je. 

Mnogo je tuge, patnje i boli u radovima prosvjetnog radnika i umjetnika Nalića. No, kako kaže, on svoju tugu prekriva jakim bojama.

“Ja pokušavam kroz svoj kolorit da ne dozvolim da ta tuga preovladava, ipak želim da pokažem tu neku vedrinu u svojim slikama”, kazao je Nalić.

Slika “Pogled na Srebrenicu” ili “Srebrenički prozor”, odnosno likovna instalacija veličine 5×3 metra, biće postavljena na zgradi u centru Srebrenice 11. jula.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad