Sarajevska filharmonija večeras odaje počast žrtvama genocida

Kultura 09. jul 202019:10 > 19:18
Ilustracija

Na otvorenoj sceni amfiteatra Meomorijalnog centra Kovači, večeras u 21 sat biće upriličen specijalni koncert Sarajevske filharmonije kojim se obilježava 25 godina od genocida u Srebrenici. Orkestar Sarajevske filharmonije predvodi Samra Gulamović, a režiju potpisuje Dino Mustafić.

Riječ je o simfonijskoj poemi Fatima, kompozitora Dine Zonića, koja je nastala na tekst Edina Krehića, a kao solistica izvest će je Adema Pljevljak Krehić.

VEZANE VIJESTI

“Ideja multimedijalnog koncerta Sarajevske filharmonije uz premijernu izvedbu simonijske poeme za Srebrenicu “Fatima”, autora Edina Dine Zonića na stihove Edina Krehića, jeste u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici gdje želimo postavili kriterije umjetničke izvrsnosti u “kulturi sjećanja” kao važnog promicanja prava na istinu i činjenice. Ovakvim se konceptom otvara mogućnost višeg stupnja modela kulture pamćenja koji će jezikom umjetnosti, fotografije, poezije, pokreta/plesa i muzike stvarati prostor emotivne memorije kao transgeneracijske obaveze da se zlo i učinjeni zločini ne ponove niti jednoj generaciji u budućnosti”, rekao je Mustafić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad