Instalacija umjetnika Zekerijaha Nalića u centru Srebrenice

Kultura 10. jul 202015:53 > 22:31
Anadolija

Akademski slikar iz Srebrenice Zekerijah Nalić će povodom 25. godišnjice u Srebrenici predstaviti performans u vidu njegove slike koja će se naći na fasadi zgrade u centru Srebrenice.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Originalna slika je takođe postavljena na kružnom toku u Srebrenici te je osvijetljena reflektorima koji su se upalili večeras u 21 sat, odnosno noć uoči 11. jula.

Kako je istakao Nalić, smisao ove likovne instalacije je da opomene svijet na Srebrenicu jer sama slika sa svojom simbolikom to govori.

Umjetnik ovom instalacijom želi opomenuti da kako je naveo, “svijet da je htio, mogao je to učiniti 10. jula 1995. i da se ne dogodi ništa”.

Projekat je pod pokroviteljstvom Gradske uprave i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake koji je ove godine odlučio da likovnom kulturom skrene pažnju javnosti na Srebrenicu.

Biti dio priče projekta Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake meni kao još uvijek mlađem slikaru a koji nosi korijene sa ovog podneblja itekako laska. Zadovoljstvo mi je da mogu dati svoj doprinos za svoj zavičaj, za grad Sarajevo, za BiH“, kazao je umjetnik.

Nalić nam je rekao i kako slika ima jednu veliku simboliku i provokaciju. 

Normalno je da tajna slike leži u umjetnikovom srcu, ali ja danas želim zvoju noćnu moru i tajnu sa vama da podijelim. Naime, na slici je dominantan tipičan bosanski prozor koji je stilizovan tako što ukazuje da smo mi na ovom području itekako vodili računa i imali smisla za estetiku. Zid je plave boje što simbolizira zaleđeno stanje jer je plava boja u likovnoj umjetnosti hladna boja. Kroz prozor se vidi Srebrenica a na rubu prozora su elementi koji simboliziraju upozorenje i likovnu provokaciju“, kazao je.

Kako je objasnio Nalić, ti elementi su globus, kao simbol čitavog svijeta koji nijemo posmatra panoramu Srebrenice.

Na vrhu glave globusa je okačen lančić koji na sebi ima broj 9G80 što je bio broj holandskih UNPROFOR-aca koji su bili zaduženi da čuvaju ovu enklavu, a nisu to učinili. Lančić ispod globusa predstavlja kako danas oko vrata taj isti svijet oko vrata nosi ogrlicu na kojoj piše 11.5.1995. godine i 8.372, što označava žrtve genocida“, objasnio je Nalić.

Na slici se nalaze i papiri koji su izgužvani, a koji simboliziraju da se neko igrao sa planovima oko Srebrenice, kako je objasnio.

Pored papira su četiri klikera što označava tri naroda i ostale, odnosno kao simbol djece i dječije igre koja je prekinuta.

U desnom ćošku je crvena kocka što simbolizira krv i igru, simbol da se “neko kockao sa njihovim životima”.

Tu istu kocku danas je nama donio taj isti svijet koji nam kroz politiku savjetuje i poručuje da se dogovorimo. Meni kao umjetniku ova slika i sama kocka govore nešto drugo, a to je da nam svijet poručuje: ‘Čovječe, ne ljuti se… Mir, mir niko nije kriv’“, rekao je Nalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad