Gajević: Zbog zatvaranja granica uskraćeni smo biti dio velike filmske priče

Kultura 13. jul 202012:08 > 12:33
N1

Vrata Bosne i Hercegovine zbog epidemiološke situacije zatvorena su za brojne zemlje, ali isto tako i za bh. državljane većina zemalja Evropske unije nije otvorila granice.

Direktorica casting agencije “Zona” Anila Gajević, kao i mnogobrojne njene kolege iz kulturnog života, pogođeni su ovom činjenicom, jer je i dalje otežan rad kulturnoj i filmskoj industriji.

“Državo BiH, hvala ti što nam i dalje ugrožavaš poslove i što si mi eliminirala glumce sa našim pasošem iz jedne krasne strane produkcije. Za razliku od hrvatskih, srpskih i crnogorskih glumaca, bh. glumcima je šansa da budu dio te priče oduzeta. Institucije i lideri BiH, you rock”, napisala je Gajević u objavi na svom Facebook profilu. 

Za N1 je pojasnila, da konkretno misli na blokirani ulazak bh. državljana u Rumuniju.

“Mi smo za jedan projekt u Rumuniji, čije je snimanje sredinom jula, trebali poslati castinge glumaca iz regije, ali bosanskohercegovačke ne možemo, jer ne mogu otputovati tamo”, rekla je Gajević.

Time su ostali uskraćeni da budu dio jedne velike filmske priče, zbog čega su, kako je dodala, predložili samo glumce iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji mogu putovati, odnosno i glumce iz BiH koji imaju putovnicu Hrvatske.

Podsjećanja radi, u jeku pandemije u BiH, u sklopu vanrednih mjera koje su bile u cilju suzbijanja širenja korona virusa, svoja vrata ranije su zatvorile i kulturne institucije, čime su mnogobrojni glumci bili i tada uskraćeni za svoje honorare. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad