Ekipa SFF-a ubrzano radi na 26. izdanju festivala, ali bez prijema, partija…

Kultura 22. jul 202015:54 > 16:03
N1

Iako se brojni muzički, ali i filmski festivali, zbog epidemiološke situacije, otkazuju, Sarajevo film festival uveliko radi na 26. izdanju, koji će se ove godine održati za nešto manje od mjesec dana, tačnije od 14. do 21. avgusta. Još uvijek se neke informacije, poput zvijezda i gostiju festivala, drže u tajnosti.

Sarajevo Film Festival će biti održan, poručili su još u martu, na početku borbe sa korona virusom čelni ljudi najvećeg filmskog festivala u regiji. Sigurnost publike i svih iz organizacije SFF je na prvom mjestu.

“Ekipa SFF-a već nekoliko mjeseci radi na nekoliko scenarija u kom formatu bi se festival mogao održati. To je jedna strana a druga strana je da radimo zajedno štabom civilne zaštite Kantona Sarajevo na epidemiološkim mjerama po kojima bi se festival održao. To je jedno što je sigurno, a drugo što je sigurno jeste da ćemo imati kvalitetan program”, kazala je Andrijana Copf, portparolka SFF-a.

Upravo su projekcije filmova primarni zadatak festivala. No, epidemiološka situacija je uticala i na dostupnost filmskog sadržaja, jer su brojne premijere otkazane.

“Izbor je bio veći zato što nije bilo toliko festivala prije nas, otkazalo se, i mnogi filmovi nisu izašli i to je bila prilika za SFF i prilika za regionalne autore pogotovo”, kazao je Jovan Marjanović, šef Industry odjela Sarajevo Film Festivala.

Stoga se na ovogodišnjem festivalu očekuje veći broj svjetskih premijera. Upravo će svoju svjetsku premijeru imati i film “Koncentriši se baba” reditelja Pjera Žalice, koji će otvoriti ovogodišnji festival.

“SFF predstavlja prekretnicu za regionalnu kinematografiju bilo za one filmove koji nisu uopšte uspjeli startati ili oni koji su startali pa stali od februara na ovamo”, dodao je Marjanović.

Ono po čemu će ovogodišnji festival biti drugačiji jeste manje publike i gostiju, ali i noćnog života.

“Ono što predviđa neka masovnija okupljanja, dakle prijemi, partiji, što neki vežu za Sarajevo film festival, toga u ovoj epidemiološkoj situaciji nema”, kazala je Copf. 

Direkcija SFF još uvijek ne izlazi sa svim detaljima. Osim što se zna koji će film otvoriti ovogodišnji festival, saopšteno je i da će nagrada Počasno Srce Sarajeva ove godine biti uručena meksičkom režiseru, scenaristi i producentu Mišelu Franku.

Uslijed trenutne situacije zbog širenja korona virusa, još uvijek nije sasvim sigurno hoće li ovogodišnji Sarajevo film festival zablistati u punom sjaju kao prethodnih godina, no, ono što je sigurno jeste da će ljubitelji sedme umjetnosti uživati u bogatom filmskom sadržaju koji ih očekuje od 14. do 21. avgusta u okviru 26. SFF. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad