Sličnost između današnjeg i Bašeskijinog Sarajevo iz 1762. kada je bila kuga

Kultura 27. jul 202016:30 > 16:31
N1

"Sarajevo u Ljetopisu Mula Mustafe Bašeskije" naziv je izložbe Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu koja je postavljena u Galeriji Općine Novi Grad, a koju ova općina realizuje sa institucijama kulture. Izložba će biti postavljena do 3. avgusta, a nakon toga biće upriličena izložba povodom rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

Biografije učenih ljudi iz Sarajeva, izleti i druženja, zarazne bolesti, požari, poplave ali i položaj i društveni angažman žene prikazani su na izložbi “Sarajevo u Ljetopisu Mula Mustafe Bašeskije”. Osim toga iz arhiva Gazi Husrev-begove biblioteke izloženo je sedam fotografija Sarajeva s kraja 19. i početka 20. vijeka.

“Cilj izložbe je podsjetiti na značaj ‘Ljetopisa’ koji je napisan iz pera bosanskog autora, a ujedno predstavlja i značaj u proučavanje političke i kulturne historije grada Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine”, navodi Samra Omerbašić, stručna saradnica za kulturu i umjetnost.

Na izložbi je predstavljen i rukopisni primjerak “Ljetopisa”, koji se od 1917. godine čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

“Kroz dvanaest izloženih panela u galeriji naši posjetioci mogu vidjeti tužnu sliku grada Sarajeva koja se može povezati sa današnjom situacijom izazvanom korona virusom, kada je Bašeskija je 1762. godinu proglasio doba kuge i zapisao u to u svom Ljeotpisu”, ističe Omerbašić.

Ono što Bašeskiju stavlja u sami vrh poznatih Sarajlija upravo je njegov “Ljetopis” u kojem je bilježio sve bitne događaje u gradu. Osim toga pisao je poeziju na turskom i bosanskom jeziku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad