SFF: U programu Kinoscope biće prikazano 15 filmova

Kultura 01. aug 202020:29 > 20:30
N1

U ovogodišnjem Kinoscope programu Sarajevo Film Festivala biće prikazano 15 filmova. I ove godine biće prikazani zasebni dijelovi programa Kinoscope - Kinoscope Real i Kinoscope Surreal, moji su uvedeni na prethodnom 25. Sarajevo Film Festivalu.

Selektori Kinoscope programa su Mathilde Henrot i Alessandro Raja.

“Tokom cijele godine tragamo za filmovima koji će se konačno naći u Kinoscope programu. Tražimo ih po festivalima, u Evropi, Americi, Aziji… Svuda. Kuriranje i selekcija predstavljaju veliku odgovornost. Naša misija je da očuvamo svoju radoznalost i slobodu duha čak i nakon što pogledamo toliko filmova svakog dana, sedmice, mjeseca. Obraćamo pažnju na trendove zbog toga što trendovi odražavaju pitanja koja se tiču svih nas, na primjer kako je #metoo pokret povećao svijest o problemu i sposobnost hrabrog suočavanja sa užasnim situacijama”, kažu Henrot i Raja, selektori programa Kinoscope.

S obzirom na pandemiju COVID-19, zbog koje je otkazan veliki broj svjetskih filmskih festivala, prije svega Festival u Cannesu gdje su premijerno prikazani brojni filmovi iz programa Kinoscope, selektori su ove godine morali proširiti pretragu na druge festivale kako bi pronašli izvrsne filmove.

“To istraživanje nas je odvelo ka otkrivanju autora i filmova koje bi možda čak i previdjeli da je Festival u Cannesu bio održan. Na kraju je ono što je u početku bilo ograničenje postalo izvor slobode, što se i inače često dešava”, ističu Henrot i Raja.

Ovogodišnji 26. po redu Sarajevo Film Festival biće održan od 14. do 21. augusta. Festival će, zbog pandemije koronavirusa, biti održan u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad