Izložba Alise Teletović „Dragi moj Bosanac i Hercegovac“ obišla tri grada u BiH

Kultura 03. aug 202011:41 > 11:46
Alisa Teletović

U nadi da snažna poruka odjekne Bosnom i Hercegovinom izložba slika Alise Teletović pod nazivom „Dragi moj Bosanac i Hercegovac - Probudi se“, do sada je uspješno obišla Tuzlu, Sarajevo i Mostar.

“Izložba prikazuje umjetnički izraz slikarice nastao u vrijeme izolacije izazvane korona virusom, propitujući stanje bosanskohercegovačkog društva. Ovaj ciklus slika odražava izolovanost, otuđenje, tvrdoglavost, tugu, strah, komplekse, ali i svojevrsnu nadu u društvo kakvom se autorica nada da ćemo jednog dana zajedno stvoriti”, poručuje se u saopštenju.

Izložba slika Alise Teletović uspješno je pokazala suštinu našeg bića, propituje ko smo, kome pripadamo, kako da osvijestimo sami sebe i krenemo da živimo sa radošću i ljubavlju.

Nakon Tuzle i Sarajeva, izložba je održana i u Centru za kulturu Mostar.

Alisa Teletović
Alisa Teletović
Alisa Teletović
Alisa Teletović
Alisa Teletović
Alisa Teletović
Alisa Teletović

“Posebnu notu prilikom otvaranja izložbe dale su dr.sc. Melida Travančić svojim uvodnim govorom, dok je Umihana Krličević Omerović, predsjednica Udruženja za kulturu Kontrast, ovom prilikom predstavila i svoju knjigu Ozbiljni razgovori”, saopšteno je.

“Moderna umjetnost, je uvijek bila na margini da se shvati ili ne. Ona se bavi sobom i svojom kompozicijom ruši sve tabue i granice..odnosno stvara svoje granice, pomjera naše misli. Od kraja rata, naš preplašeni duh traga i teži za sobom a malo ko se bavi izlječenjem. Ne uspjevamo se osloboditi trauma, stega strahova i svih loših emocija nametnutih od onih koji bi trebali raditi za opći boljitak društva, ali rade suprotno. Mi danas živimo iskrivljene istine, zato mojom izložbom želim poručiti svima nama – probudimo se!” poručila je autorica Alisa Teletović.

Slikarica ima namjeru da ovaj ciklus slika sa snažnom porukom predstavi u što više gradova naše zemlje. Potrebno je naglasiti i da izložba nije dio niti jednog projekta, nije finansirana javnim novcem, već je u cjelini realizirana kao samostalni projekt autorice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad