Purivatra za N1: Imati festival bez publike je tužno, nadajmo se samo ove godine

Kultura 14. aug 202017:53 > 18:17
N1

Večeras u glavnom gradu BiH se otvara 26. Sarajevo Film Festiva. Zbog složene epidemiološke situacije, Sarajevo Film Festival se od 14. do 21 avgusta održava u online formatu.

Iako postavljanje crvenog tepiha ispred Narodnog pozorišta podsjeća na početak festivalskih dana i noći, ove godine on ima samo simbolično značenje, jer se Sarajevo Film Festival prvi put održava u virtuelnom svijetu.

VEZANE VIJESTI

Voditeljica N1 Emela Burdžović Slipičević, razgovarala je sa direktorom Sarajevo Film Festivala Mirsadom Purivatorm, koji joj je kazao, da “nakon 25 godina zaista je čudan osjećaj biti bez gostiju i gledalaca, te imati jedan drugi festival”.

“Međutim, važno je imati festival. Industrija, trening, Talents Sarajevo – to je OK da ide online. Ali imati festival bez publike je zaista tužno. Nadajmo se samo ove godine. Uradili smo sve, ali odluka je bila takva da je prerizično da se posjetioci dovedu u mogućnost zaraze. Mislim da je ovo najbolja odluka, koliko god bila teška”, rekao je Purivatra. 

Podsjetio je da je čitav Festival prebačen na platformu Ondemand.sff.ba.

“To je vrhunska svjetska platforma. Vjerujem da će sve funkcionisati bez problema. Od 20 sati Festival počinjemo obraćanjem mene i mlade glumice iz BiH. Obratit ćemo se, umjesto da budemo na jednoj sceni, to smo snimili i pripremili, i to je zvanično obraćanje. Poslije toga ide film Pjera Žalice i onda ide još 180 filmova u sljedećih sedam dana. Idu masterclass razgovori, paneli… Biće to pravi festival, samo u okviru dnevnih boravaka, možda i dvorišta, ako bude lijepo vrijeme. Ljudi će sjesti, gledati, praviti atmosferu Sarajevo Film Festivala u svome domu. To je maksimum koji treba da uradimo, a program je divan. Zaista dobri i zanimljivi filmovi za sve generacije”, naglasio je Purivatra. 

Na pitanje koliko je pandemija korona virus uticala na sam program, odnosno na kvalitetu filmova, odgovara da je uticala itekako. 

“Ove godine smo zadnji festival imali u Berlinu. Nakon njega nije bilo ni jednog velikog festivala. Bilo je dva-tri relativno značajna festivala dokumentarnog filma, ali isto su išli online. Tako da, bez Kana koji je nama zadnje idelano mjesto za selekciju filmova, naravno, da smo imali problema”, naveo je.

Istaknuo je da gledatelje tokom ovog festivala očekuje 40 svjetskih premijera, a na Open Airu, dvije svjetske premijere.

“Dvije svjetske premijere, koje nismo gotovo nikad imali, a one su iz Amerike i Kanade, koji su nam dali prava da idemo world wide sa svjetskim premijerama, i to sa režiserima sa velikim reputacijama. To je neki znak o značaju Festivala, poštovanju Festivala u svijetu filma i zaista smo sretni zbog toga da u BiH, regionu i u ostatku svijetu možemo da gledamo oko 180 filmova koji su dostupni”, rekao je Purivatra. 

Festival otvara film bh. reditelja Pjera Žalice “Koncentriši se baba”. Direktor SFF-a nije krio oduševljene da mu je zbog toga izuzetno drago, jer, između ostalog, Festival je i osnovan da podrži domaću kinematografiju.

“Devedesetih kada smo krenuli u avanturu, imali smo vrlo jasnu misiju i ciljeve, a to je revitalizacija bh. filmske industrije koliko god mi možemo. Kreiranje platforme za bh. autore, povezivanje sa Evropom, finasiranje filmova… Kao što je ovaj film i finansiran. On je finansiran 85 posto sredstvima koji su došli van BiH ili iz drugih privatnih kompanija”, naveo je Purivatra i dodao da je to dobar primjer kako se mogu snimati filmovi, ako još par mjeseci nastavi epidemija korona virus. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad