Crveni tepih jedini simbol festivalske atmosfere u Sarajevu

Kultura 15. aug 202016:56 > 17:03
N1

Shodno okolnostima, ove godine nema ni svima dobro poznate festivalske atmosfere u glavnom gradu. Uobičajeni festivalski ritam grada nedostaje i građanima.

Najveća filmska smotra u regionu preselila se na online platformu. Crveni se tepih nije socijalno distancirao, tu je, kao neizbježan simbol, iako njime zvijezde ovaj put neće šetati. Festivalski trg je prazan.

Građani kažu- nema festivalske groznice:

– “Ne izgleda kao prije što je bilo, definitivno. Vjerovatno zbog ove korone i svega”;

– “Bolje išta da se dešava jer mi očekujemo, a ne možemo očekivati kao što je bilo. Nego se privikavamo sada na novo dešavanje”;

– “Bitna je tradicija, bitno je da se održava. Neka ga tu. Naravno nije onako više pompezno kao prije, makar ove godine. Sljedeće godine će to biti u punom sjaju”.

S festivalskog trga Susan Sontag prošetali smo do stare jezgre grada. Tamo srećemo tek po kojeg turistu. U šetnji većinom Sarajlije.

“Nisam ni znala da je festival u toku. Došli smo iz Novog Sada. Sarajevo ko i obično izgleda. Koliko puta smo već dolazili, ali uvijek isto izgleda”, kazali su turisti.

Srce Čaršije, ono zanatsko, Kazandžiluk, pamti bolje dane. Dobro poznati zvuci rijetko odzvanjaju- suvenire nema ko da kupuje.

“Što se tiče same Baščaršije nešto se ne osjeti. Ne znam dole dešavanja oko pozorišta i u drugim ulicama, ali na Baščaršiji je vjerujte vrlo, vrlo slabo. Turista nema. Evo pogledajte samo ulicu kako izgleda. Čuje se poneki čekić”, rekao je zanatlija Nedžad Bučo.

Sarajevo i ekipa SFF-a bili su spremni dočekati svoje goste, ali je prevladala činjenica da u ovom trenutku moramo biti društveno odgovorni. Život je onakav kakva ti je misao, stoga trebamo biti pozitivni. Može se biti sretan i odgovoran čovjek, kazao je glumac Emir Hadžihafizbegović.

“Naravno, izgleda čudno. Online festival ne daj Bože da postane standard. Život teče dalje. Tužno je da nema raje kao svaki festival. Al’ Bože moj, 27-og festivala, za godinu dana, vjerovatno, ako Bog da bez korone”, rekao je Hadžihafizbegović.

Dok se privikavamo na novo normalno, ipak možemo biti sretni što zahvaljujući tehnologiji možemo uživati u vrhunskim filmskim sadržajima. Tako nas kultura čak i u vremenu socijalne distance globalno povezuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad