Sarajevo dobilo umjetničku instalaciju ČEPOklupa

Kultura 15. aug 202022:05 > 22:11
N1

U Gimnazijskoj ulici u Sarajevu je svečano postavljena ČEPOklupa, umjetnička instalacija, koja je ujedno i mobilijar, ukrašena mozaikom od pvc čepova, sa šarom bosanskog ćilima.

Projekat je podržala Općina Centar u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Total dizajn “ČEPOklupe” potpisuje Alma Hrasnica Dervišević, akademska grafička dizajnerica;
realizaciju Akif Dervišević i implementaciju udruženje “GREEN ART”, Sarajevo.

Projekat je realizovan u saradnji sa djecom i mladima iz OŠ “Vladislav Skarić”, Doma za djecu bez roditeljskog staranja “Bjelave” i Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece ”Mjedenica”.

“ČEPOklupa” je rezultat šestomjesečnog projekta ČEPOĆILIM, a ovaj put smo dizajnirali klupu. Ponovo smo pokazali i dokazali da otpad može biti umjetnost, i od čepa napravili mozaik sa šarom bosanskog ćilima, u koju je utkano 12.000 čepova, veličine 12m2. Ujedno promovišemo kulturnu baštinu. “ČEPOklupa” je rezultat rada sa djecom i mladima sa područja Općine Centar, sa kojima smo i u vrijeme pandemije uspjeli realizovati on line art eko radionice, rekla je Alma Hrasnica Dervišević.

N1

“Želimo ukrasiti Općinu Centar i ovim projektom obogatiti je još jednom novom turističkom atrakcijom. Umjetnička instalacija “ČEPOklupa” postavljena je kao centralni eksponat u ulici Gimnazijska, koja će do kraja augusta biti obogaćena i drugim mobilijarom, jer želimo da ova ulica bude šetnica za građane. Projekat je spoj ekologije i umjetnosti a Općina Centar daje veliki značaj očuvanju okoliša i životne sredine. Nizom projekata nastojimo naš životni prostor učiniti boljim i ugodnijim za život. Prirodu smo posudili od naših budućih generacija i moramo je mladim naraštajima ostaviti u što boljem stanju”, naglasio je Načelnik Nedžad Ajnadžić.

Na press konferenciji organizovanoj povodom svečane promocije postavke “ČEPOklupe” prisustvovali su predstavnici UNDP-a. Damir Žarak, terenski koordinator za Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, također je dao izjavu prisutnim medijima, jer projekat ČEPOĆILIM je realizovan pod okrivljem UNDP-ovog projekta.

Medijskom promocijom ovih vrijednosti samo zajedno možemo promijeniti ekološku svijest i navike kod građana, a ujedno promovisati našu kulturnu baštinu, naš bosanski ćilim. Tim povodom Vas srdačno pozivamo da uveličate ovaj zajednički projekat za dobrobit društva i okoliša, i medijski popratite postavku “ČEPOklupe” u Gimnazijskoj ulici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad