Pozorište mladih Sarajevo osvojilo tri nagrade

Kultura 17. sep 202015:17 > 15:20
Pozorište mladih Sarajevo

Predstava Pozorišta mladih Sarajevo, Tobija, reditelja Maria Drmaća osvojila je tri nagrade na 24. Susretima pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju glumicu Belma Lizde Kurt za naslovnu ulogu u predstavi i nagrada za kreaciju lutaka, scengrafiju i kostim Nardi Nikšić. Pored nagrada Tobija je dobila i pohvalu glumcu Mariu Drmaću za likove u predstavi te pohvalu za originalnu muziku u predstavi Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

„Predstava Tobije je imala svoju premijeru u martu, pred samo zatvaranje, tako da nismo stigli ni kvalitetno da prezentujemo našu novu predstavu. Kako je na festivalu u Bugojnu ovo bilo tek šesto izvođenje predstave Tobija, ove nagrade imaju dodatni značaj. Zahvaljujemo se ekipi u Bugojnu na divnom gostoprimstvu i čestitamo i ostalim učesnicima festivala. Festivalski život se ne završava ovde, već u oktobru Tobija gostuje u Banja Luci na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji organizuje Dječije Pozorište Republike Srpske“, saopšteno je iz Pozorišta mladih. 

U Pozorištu mladih u toku su i probe za novu predstavu koja će govoriti o onome što nam se dešavalo, civilnoj zaštiti, virusu, pandemiji i ostalom pod radnim naslovom “Ništa nas ne smije iznenaditi“, koju režira Aleš Kurt koji je i autor teksta u saradnji s Nejrom Babić. Premijera ove predstave očekuje se u oktobru.

„Rad na tekstu i konceptu predstave Ništa nas ne smije iznenaditi je počeo prije nekih osam mjeseci. Inspiracija su bile vježbe Civilne zaštite koje su se održavale pod tim imenom u nekim prošlim vremenima. Drugi važan događaj je bio nuklearna katstrofa u Černobilu koja mi je ostala u sjećanju kao pojam ljudske nespremnosti i straha pred bilo kojom „pravom katastrofom“. Tada su nam dali instrukcije da ne izlazimo vani, da ne jedemo voće i povrće, a nebo je bilo čudne žučkaste boje. Danas u tekstu pokušavamo kroz neku vrstu obuke da se spremimo na sve moguće katastrofe, viruse, nuklearni i biološki rat, klimatske apokalipse i duga je lista tih potencijalnih opasnosti. Predstava govori prije svega o našem unutarnjem strahu od takvih događaja, o panici, anksioznosti, socijalnoj distanci, trijaži, algoritmima koji upravljaju našim potencijalnim ponašanjem. U pitanu je opstanak i pojednica i šire zajednice. Katastofe donose promjene. Neizvjesnost. Postavljamo sebi i drugima neka osnovna pitanja kao što su: Šta se dešava? Šta ćemo sad? Šta će se desiti sa nama? Da li smo donjeli ispravne odluke? Da li uopće mi donosimo odluke ili to radi neko umjesto nas? Interesanto je režirati u Pozorištu mladih upravo ovakav projekat, direktno sukobljen sa realnošću, proces kakav se rijetko dešava. Moram spomenuti suradnike Dramturginju Nejru Babić, kostimografkinju Lejlu Hodžić, scenografa Vedrana Hrustanovića, kompozitora Zlatana Božutu, te sjajnu i vrijednu ekipu glumaca iz Pozorišta mladih koji zaslužuju više od spominjanja“, rekao je reditelj Aleš Kurt.

Pozorište mladih Sarajevo

„Čitav kolektiv u Pozoritšu mladih se trudi da zajedno pružimo najbolje što možemo u situaciji u kojoj se nalazimo. Poštujemo upute nadležnih u organizaciji prostora, proba i izvođenja predstava, tako da smo i dalje ograničeni sa brojem slobodnih mjesta za publiku. Pored toga, raduje nas što ćemo igrati predstave za najmlađe, te da ćemo pored „Ništa nas ne smije iznenaditi“ imati još jednu premijeru upravo za našu najvjerniju publiku“, izjavio je v.d direktor Ismir Fazlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad