Priča o sarajevskom baletu koja traje 70 godina

Kultura 18. sep 202016:33 > 16:38
N1

Sedam desetljeća sarajevskog baleta obilježeno je izložbom koja dočarava putovanje kroz neke od najljepših razdoblja baleta u 20. i 21. stoljeću. Brojne fotogafije solista, ansambla baleta, koreografa, pedagoga, balet-majstora ali i kostima, publika može pogledati u skopu 11. Balet Festa.

Priča o sarajevskom baletu, duga 70 godina, ispričana je kroz izložbu fotogafija i jedinstvenih baletinih kostima, postavljenih u intimnom prostoru Galerije Novi Hram. 70 godina baleta značajan je jubilej postojanja ove umjetnosti u BiH.

“Ono što smo htjeli da pokažemo ovom izložbom je ustvari dekade kroz koje je prolazio balet Narodnog pozorišta, koje su to predstave bile značajne u ovih 70 godina, koji koreografi, pokazaćemo nekoliko artefakata koji su vezani za 70 godina postojanja Narodnog pozorišta”, kazala je Edina Papo, direktorica Balet Festa.

Hroničar baleta Halid Kuburović je istakao da je neophodno da se sjećanjem i uspomenama oživi značaj koji je sarajevski balet imao. Pored brojnih izvedbi, tu je i 150 premijera među kojima su najznačajnije praizvedbe djela domaćih autora. Ni, tokom rata, sarajevski balet nije prestao sa radom.

“Tu su zaista neke krunske završnice u rezimiranju onoga što svako umjetničko tijelo predstavlja, posbeno teatar, sarajevski balet bilježi u ovih 70 godina u dosta delikatnom i recimo čudovišnom vremenu”, rekao Halid Kuburović – hroničar baleta.

Nakon višemjesečne pauze zbog korona virusa, Galerija Novi Hram, svoja vrata je otvorila uprvo ovom značajnom izložbom.

“Napokon nešto da da pečat baletu, na žalost, za svih tih 70 godina, nije se uspjelo napraviti jedna monografija, ali ovo su stvari koje će na neki način inicirati i tu monografiju”, poruka je Mihajla Atijasa iz galerija Novi Hram.

Kada je, prije više od 100 godina, osnovano Narodno pozorište Sarajevo, balet nije postojao. Svoje prvo profesionalno djelovanje balet je započeo 1950.godine predstavom “Žetva”.

U okviru 11. Balet festa, ljubitelji osme umjetnosti imaju priliku besplatno, na Youtube kanalu festivala, pogledati vrhunske predstave nacionalnih teatara iz Slovačke, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH. 11. Balet fest traje do 26. septembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad