Sarajevski muzej, nagrađivan u Evropi, ostao bez novca iz budžeta KS

Kultura 21. sep 202020:05 > 20:19
N1

Pedeset hiljada KM bilo je predviđeno u budžetu Kantona Sarajevo za 2020. godinu da se dodjeli Muzeju ratnog djetinjstva za podržavanje istraživačke, edukativne i izlagačke aktivnosti, međutim Ministarstvo kulture i sporta KS, na čelu sa ministrom Kenanom Alikadićem, odlučilo je da niti jednu marku ne dodjeli nagrađivanom muzeju. Šta će biti s tim novcem?

Iako su budžetom za 2020. godinu planirana sredstava u iznosu od 50.000 KM Muzeju ratnog djetinjstva, dobitnik prestižne nagrade Vijeća Evrope 2018. godine neće dobiti novac, a zadovoljio je uslove konkursa. Nakon kritika, Ministarstvo kulture i sporta objavio je platnu listu muzeja i u obrazloženju naveli kako budžetska sredstva imaju za cilj poticanje razvoja kulturnih sadržaja i ne trebaju biti isključivo izvor za direktorska primanja.

“Plate menadžmenta MRD nikada, niti jednim dijelom nisu bile finansirane iz sredstava budžeta Kantona ili bilo kojeg javnog budžeta. Plate menadžmenta u MRD su obezbjeđena od samog početka iz drugih izvora i to će tako biti i ubudućnosti”, ističe Amina Krvavac, Muzej ratnog djetinjstva.

“Velika je zabluda da je kultura samo ono što je na budžetu i da su tu samo neki siromašni kulturni radnici, a najveći povrat u budžet i ekonomsku aktivnost je kulturna i kreativna industrija”, kaže nekadašnji premijer Katona Sarajevo Edin Forto te dodaje:

“Kulturni poduzetnici ili poduzetnici na polju kulturne i kreativne industrije, poput Muzeja ratnog djetinjstva, zaslužuju najveću podršku. Zbog toga mi je apsurdno da se kaže kako tamo neko ima neku platu i da je to problem, zato što su ljudi poduzetni i žele nešto da poduzmu”.

Na portalu nomad.ba u tekstu Đane Karavdić i Edina Zubčevića objavljen je grafički prikaz raspodjele sredstava u kojem je, pored Muzeja ratnog djetinjstva, East West Centru umanjen iznos 75%, a Jazz Festu za 78%, odnosno od predviđenih 44.000, Jazz Fest će dobiti svega 10.000.

“Politika SDA je totalno ponižavanje, ako ne i ukidanje sekularne kulture. Imamo vjerska društva i SFF koji je sticajem okolnosti zato što je Mirsad Purivatra, koji radi dobro i vrlo je značajan. SFF je nevladina organizacija, tako jedan značajan festival koji povlači tako velika sredstva koja su milionska, kada su u pitanju javna sredstav u BiH bi morao da bude javna institucija”, smatra Haris Pašović, reditelj.

Između ostalog na portalu nomad.ba stoji i da devet organizacija i pojedinaca koji nisu ispunili uslove javnog poziva, ipak će dobiti finansijsku potporu ministarstva.

Iz Muzeja ratnog djetinjstva navode da su isključivo tražili podršku za svoje istraživačke, edukativne i izložbene aktivnosti, prepoznate i nagrađivane širom svijeta, nikada za plate direktora.

“Izjave, niz neistina koje ministar kulture šalje i izjavljuje na račun MRD-a, okarakterisala bih kao čisti pokušaj manipulacije, obmane šire javnosti da se skrene pažnja od stvarnog sistema što jeste nesavjesno objavljanje dužnosti, netransparentna raspodjela javnih sredstava”, tvrdi Krvavac.

Dodatnih objašnjenja o raspodjeli sredstava kantonalnim institucijama kulture za sada nema, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić nije želio pred našu kameru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad