Bosna je mala kolijevka civilizacija, ko to još ima stećke i sevdalinku

Kultura 26. sep 202018:47 > 19:18
N1

Izložba pod nazivom „Zaštitimo naslijeđe, promovirajmo kreativnost“ autora Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića sinoć je otvorena u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Njih dvojica kroz fotografije i instalaciju pokazuju kakvo bogato naslijeđe naša zemlja ima i skreću pažnju na njeno očuvanje obilježavajući Dane evropskog nasljeđa.

Ovi predmeti inspirisani su motivima sa kamenih spomenika. Koristeći drvo, glinu, pijesak, žicu Hari Ejubović na inspiritivan način stvorio je zadivljujuće predmete.

“Ja sam koristio formu kruga, spirale, simboliku, biljne ornamenti. To su univerzalni simboli koji se ne pojavljuju samo kod nas u BiH na stećcima, pojavljuju se diljem Evrope i svijeta. Od Južne Amerike, Kanade, Dalekog istoka, nalazimo simbole koji su dosta slični ili su isti”, pojašnjava Ejubović.

Ti simboli utkani su u stare nekropole, nišane, mezarja, stećke koje je okom kamere zabilježio Faruk Ibrahimović.

“Ove fotografije su snimane na području TK. Stećci su na Radimlju, u Konjicu, a nišani sa Gradačca, Tuzle, Travnika itd”, priča Ibrahimović.

“Kao da čujemo taj šum vijekova koji protiče sa našim sjećanjima na dobre Bošnjane i na tradiciju Bosne koja svjedoči, na ovoj našoj tvrdoj zemlji, svojom neuporedivom ljepotom“, kaže Jasna Hadžiselimović, profesorica BHS jezika i književnosti.

Dok gledate djelo napisano bosančicom, zapitate se ko smo, šta smo i koliko trajemo i koliko je bitno da sačuvamo to što imamo.

“Jako je bitno. Ne samo kroz fotografiju ili ovaj način na koji se ja izražavam. Ako govorimo o stećcima, mi imamo jedan fantastičan opus Maka Dizdara koji u jednoj drugoj formi čuva i njeguje, daje budućnosti ono što je naša istorija”, ističe Ejubović.

“Bosna je mala kolijevka civilizacija. Geografski, antoropološki, kulturno-historijski. Od bjeline stećka do šarenila foklornih elementa. Od naše nematrijelna kulturne baštine kao što je sevdalinke i samo je mi imamo”, dodaje Hadžiselimović.

Ali evropske zemlje imaju drugu vrstu kulturne baštine i bolje je znaju čuvati i zaštiti. Izložbe poput ove još jednom podsjećaju koliko toga imamo, a da nismo ni svjesni.

BiH ima raznovrsno, bogato i sadržajno kulturno i istorijsko nasljeđe. Recimo, u Tuzli je zanimljiva proizvodnja soli koja se radi stoljećima. Pitanje je koliko BiH ima volje i želje da sačuvaju naša kulturna i druga blaga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad