Edin Zubčević: Tamo gdje SDA ne odlučuje, mi smo šampioni

Kultura 28. sep 202009:11 > 09:11
N1

Edin Zubčević, direktor Jazz Festa Sarajevo, za N1 je komentarisao budžetsko izdvajanje za kulturu.

Prema njegovim riječima, aktualni ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić obmanjuje javnost.

“On je pokazao kakve su njegove kompetencije. To je osoba koja nije nikad bila na Jezz Festu za 24 godine, zatim na MESS-u, ali je studirao blizu koncertnih prostora. Zatim nije bio u Muzeju ratnog sjetinjstva, a donosi odluke o tom muzeju i troši ogromnu energiju da obmane javnost”, kazao je.

Zubčević tvrdi da oni koji nisu ispunili uslove konkursa su dobili novac, dok oni koji su ispunili uslove nisu, navodeći primjer Muzeja ratnog djetinjstva.

“Bilo je devet organizacija koje nisu ispunile uvjete, samim tim ne mogu biti ponovo tretirane. Ministar objasnio da su našli u nekoj drugoj kancelariji pa se pokazalo. Ne mogu se naknadno dati papiri, to ne postoji, to je obmana javnosti. Muzej ratnog djetinjstva je sjajan primjer za politiku koju vodi SDA ministar. Oni su ispunili uslove i oni su morali dobiti novac. Postoji odluka da su ispunili uslove a onda je ministar rekao da nisu ispunili uslove”, istakao je.

Kaže da ministar također obmanjuje javnost govoreći da nisu smanjena sredstva za Jezz Fest.

“Imamo situaciju gdje ministar kaže na vašoj televiziji da nam nisu smanjena sredstva. To je također obmana i neistina, jer je govorio o nekim ratama. Te rate, kada? 2036.? To ne stoji. S druge strane, da ovaj ministar zna bilo šta o bilo čemu u kulturi, kako se to organizira, on bi znao da ne možete donositi odluke u septembru za jedan dogođaj u novembru. Po ministrovim standardima, mi bi sad trebali početi praviti festival”, kazao je.

Zubčević je otkrio da je Jazz Festu dodijeljeno samo 10.000 KM., iako je festival proše godine dobio nagradu “Europe Jezz Network”.

“Tamo gdje SDA ne odlučuje, mi smo šampioni”, istakao je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad