Šezdeset godina MESS-a

Kultura 05. okt 202017:06 > 17:41
N1

Šezdeset godina festivala MESS prikazano je na dokumentarnoj izložbi u galeriji Collegium Artisticum. Desetljeća pozorišta, umjetničkih izazova, spajanja generacije, ideja i entuzijazma publika može pogledati do 28. oktobra.

U martu, 1960. godine počeo je Prvi festival malih scena. Te večeri započelo je dugo putovanje festivala MESS kroz vrijeme. Na tom putovanju, festival se suočavao sa različitim situacijama, transformacijama, izazovima, napadima, kritikama i pohvalama. Iz dana u dan, iz godine u godinu, nastajala je priča koju su ispričali kroz dokumentarnu izložbu.

“U pitanju su plakati festivala, a pored toga i plakati drugih segmenata značajnih za JU MESS, a to je Scena MESS naše produkcije i koprodukcije teatarske, kako domaće tako i internacionalne i regionalne. Takođe, program Modul memorije koji je nastao krajem rata i biblioteka MESS”, priča Hana Bajrović, autorica izložbe.

Dokumentarna izložba se sastoji iz tri cjeline, prijeratni MESS, ratni i poslijeratni period festivala. Autorice izložbe kažu da nije bilo ni malo lako napraviti izložbu koja će obuhvatiti period od 1960. godine do danas.

“Bilo je beskrajno teško, zapravo mi smo morale napraviti vrlo strogu selekciju i to je bilo jako teško jer mi materijala imamo 10 puta više nego što je ovdje izloženo”, kaže Ira Isović, autorica izložbe.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, kazao je da izložba sadrži materijale koji su sastavni dio ne samo historije bh. teatra, nego i historije evropskog teatra.

“Na ovoj izložbi imamo pregled svega onoga što je festival MESS napravio u tih 60. godina, počevši od 1960.godine do danas, i da smo uspjeli zahvaljujući autoricama Hani Bajrović i Iri Isović, napraviti svojevrsan vremeplov koji ukazuje, a vjerujem da je u ovom trenutku to posebno važno, na tu veliku potrebu ljudi za umjetnošću, a posebno teatrom”, ističe Kreševljaković.

Ovogodišnje, 60. izdanje festivala MESS trajaće godinu dana. Svakog mjeseca će publika imati priliku uživati u bar jednom programu festivala, sve do oktobra naredne godine, kada bi trebao biti otvoren 61. Festival MESS. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad