Pašović za N1 o napadima na umjetnike: Gotovo smo navikli, a to nije normalno

Kultura 20. okt 202010:00 > 10:06
N1

Eksteremisti upali na beogradsku izložbu o Tuzlanskoj kapiji. Uništena izložba o stripu u Zemunu. U Banja Luci povučena izložba Milene Ivić "Šta da radimo sa svom ovom slobodom". O čestim napadima na umjetnike za N1 je govorio Haris Pašović, režiser i direktor East West centra u Sarajevu.

“Gotovo smo navikli, a navika je opasna stvar. Dovodi se do situacije normalizacije tih napada, a oni nisu normalni. To što nešto nemožemo da riješimo ne znači da je normalno. Nekoliko intenzivnih napada, od predstave Zlatka Pakovića o Srebrenici, dobijaju prijetnje smrću, događaji koje ste nabrojali. Ne smijemo zaboraviti ni da je godinama brutalnim napadima izložena Biljana Srbljanović i mnoge druge kolege. To nije masnovna pojava, da se govori o problemima u Srbiji, ali oni koji govore – oni su izloženi tim napadima”, rekao je Pašović.

Ističe kako se mogu prepoznati dvije vrste pritisaka.

VEZANE VIJESTI

“To su neke grupe ultradesničara, ekstremista, bandita, koji samostalno ili instruirani upadaju i putem sile to rade. Ili oni koji to rade na socijalnim mrežama”, rekao je gost N1.

Pomenuto je i situaciju u kojoj je ministar kulture Srbije povodom izložbe u Zemunu poslao “zastrašujuće pismo”.

“Kolege iz Udruženja likovnih umjetnika Srbije su rekle da jedan ovakav govor se ne pamti od 1937. On kritikuje umjetnike, govori o degenerisanoj umjetnosti. On daje procjenu stanja uma umjetnika. Javilo se Udruženje psihijatara i psihologa Srbije koji su rekli da ministar ne može ministar da da procjenu nečijih umnih sposobnosti. Kada vlast govori o umjetnosti – to je jedan opasan signal, to znači da nešto nije uredu”, ocijenio je Pašović.

Gost Novog dana na N1 je rekao kako nema institucija kulture u Srbiji, pogotovo u Beogradu, koje su uradile dovoljno stvari da se uspostave mostovi – za razliku od institucija BiH koje su prema umjetnicima i umjetnosti iz Srbije i Beograda dosta otvorenije.

“Novi Sad, imali smo Sterijino pozorje, najveći festival pozorišta i drame u Srbiji, bili smo zastupljeni jako mi iz Sarajeva. U Beogradu je to teže”, kazao je.

Pašović je za N1 rekao da se nada kako će napada biti manje.

“Radimo sve da se to ne događa. Mislim da je važno da se zaustavi. Mi možemo da podržimo kolege”, rekao je.

Pašović nije bio izložen pritiscima na način kako su to bile njegove kolege iz Srbije, rekao je, ali institucije vlasti su na njega izvršile jednu drugu vrstu pritiska.

#related-news_0

“Nad nama se vrši pritisak putem oduzimanja sredstava. To se godinama dešava, da ako je ministar iz partije kojoj ne odgovara što mi radimo, u ovom slučaju ministar Alikadić i SDA, onda nam je budžet smanjio za 80 posto bez objašnjenja. Nismo jedini. To su organizacije koje ne odgovaraju politici SDA. Prethodno je to bilo se federalnom ministricom kulture, sa prethodnim ministrima. Vrši se pritisak putem oduzimanja sredstava i onemogućavanja da se radi”, pojasnio je.

Rekao je kako misli da ni u Srbiji nije mnogo bolja situacija, te da i tamo postoji takva vrsta pritisaka.

BiH se nalazi pred ključnim momentom, rekao je Pašović, dodavši da svi oni koji ostanu u BiH su nezadovoljni i nesretni.

“Ne treba da živimo u takvom društvu. Zaslužujemo normalno društvo, pristojan život, sa pristojnim dohotkom. Politika radi sve da se osjećamo nesretnim”, pojasnio je.

Govoreći o granicama umjetničke slobode – granica je govor mržnje, poručio je.

#related-news_0

“Sloboda izražavanja mora da poštuje zakone. To što se nekome ne sviđa – to nije dovoljno da bude osuđeno ili zabranjeno. Treba da živimo u pluralističkom društvu, možda većina nešto misli i pretpostavlja – zato što je neko drugačiji ne smijemo to da sprečavamo, dok je god to u okviru zakonskih normi”, izjavio je za N1.

“Kolege iz Srbije dobijaju prijetnje smrću, upada se na predstave i izložbe, vrijeđanje je grozno, ugroženi su njihovi životi”, rekao je Pašović.

Njegova struka i zanimanje nije velika industrija, rekao je Pašović, ali jesu dovoljno velika da umjetnici i tehničari, oni koji rade sa umjetnicima budu na ivici egzistencije ukoliko država nema strategiju da se bori sa pandemijom kao što je to slučaj drugdje.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad