Iako je COVID-19 ostavio nesagledive posljedice na kulturu – rezultati postoje

Kultura 09. nov 202017:05 > 19:38
N1

Pandemija koronavirusa ostavila je i nesagledive posljedice na kulturu. Horovi i duvački orkestri su na pauzi, u brojnim pozrištima izvodođene su online predstave ili pred ograničenim brojem gledalaca. Ipak, veliki broj umjetnika trudi se da u okviru dozvoljenih mjera postigne maksimalne rezultate.

Film “Škola na selu” Duška Mazalice, sniman je u okolini Banjaluke prošle godine. Premijeru planiranu za mart pomjerila je novonastala situacija. Uslovi ali ograničeni stvorili su se sada. Film će premijerno biti prikazan 11. novembra pred ograničenim brojem gledalaca u Dječijem pozorištvu Republike Srpske ali na javnom servisu.

“Kad ne možemo da napunimo sale zbog ograničenja mjesta, a ima ljudi i koji neće da dolaze u kontakt sa drugim ljudima zbog njih smo omogućili i tu vrstu projekcije”, poručio je Duško Mazalica.

Obavezna fizička distanca otežala je rad pozorišta. Pored ekonomskih posljedica osjete se i socijalne.

VEZANE VIJESTI

“Imate glumce koji zajedno igraju predstavu i nemoguće je uraditi bez fizičkog kontakta. Ono što nas strašno buni je zašto se umjesto fizičke spominje socijalna distanca. Pororište jeste tu da radi na kolektivnom duhu, a u principu pozorište kao da gubi svoju snagu, mi to dobro osjećamo i nas to boli”, rekao je Mazalica.

I Narodno pozorište u Banjaluci nije radilo tri mjeseca, predstave su se prikazivale online, tokom ljeta su igrane na krovu, nakon izmjena epidemioloških mjera u sali ali ograničenom publikom. Prošle sedmice, odmah nakon premijere dugo spremane predstave “Derviš i smrt”, ponovo je zatvoreno. Odlučeno je da se nakon 14-dnevne pauze ponovi otvori.

“Ono što je nama bilo veliko zadovoljstvo u tom trenutku jeste da su naredna tri termina predstave ‘Derviš i smrt’ bila rasprodata. Tako da smo bili u obavezi da nastavimo sa radom. Od srijede biletarnica se otvara i već od subote idemo sa predstavom Derviš i smrt, pa u ponedjeljak i utorak”, izjavila je Jelena Trninić Miličević, portparolka Narodnog pozorišta Republike Srpske.

KC Banski dvor je ustanova koja se organizovala u skladu sa novonastalom situacijom i radi od kako je završen prvi talasa korone.

Obavezna maska, mjerenje temperature, dezinfekcija ruku i tako su prvo 50 po 50, a u posljednjih mjesec i po po 106 posjetilaca, posjetili oko 90 kulturnih događaja od početka juna do danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad