Umro Mustafa Nadarević

Kultura 22. nov 202015:27 > 15:27
N1

Legendarni glumac Mustafa Nadarević umro je u 78. godini života. Ovu informaciju je potvrdio Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55.

Nadarević je početkom godine otkrio je da boluje od karcinoma pluća kad se uključio u kampanju “Udahni za život”, koju provodi Nacionalni program probira i ranog otkrivanja karcinoma pluća. Za Media servis tad je objasnio kako se nosi s tom zloćudnom bolesti.

“Kad sam shvatio da je to dio života, da je bolest dio života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš s ljubavlju, onda se može pobijediti zloćudna bolest”, poručio je tada.

Od Nadarevića se među prvima oprostio njegov kolega iz poznate serije “Lud, zbunjen i normalan” Moamer Kasumović.

Mustafa Nadarević (Banja Luka, 2. maja 1943.) je bosanskohercegovački i hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac.

Djetinjstvo je proveo u Bosanskom Novom (današnji Novi Grad). Poslije završene gimnazije u Rijeci diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kazališnu karijeru započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a od 1969. član je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Gostuje u HNK “Ivan pl. Zajc” u Rijeci, HNK u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda).

Ostvario cijeli niz uloga u tv-filmovima i serijama, a na filmu se posebice proslavio ulogom ujaka u Ocu na službenom putu E. Kusturice, te ulogama u filmovima Miris dunja M. Idrizovića, Već viđeno G. Markovića, Glembajevi A. Vrdoljaka, Praznik u Sarajevu B. Filipovića, Gluvi barut B. Čengića, Savršenom krugu A. Kenovića, hit seriji Lud, zbunjen i normalan…

Član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu je od 1969. godine.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, na sarajevskoj jedan semestar.

Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad