Čovjek i glumac kojeg ćemo dugo pamtiti

Kultura 23. nov 202018:30 > 19:17
N1

Brojni prijatelji i kolege širom regije, na društvenim mrežama uz poruke i fotografije se opraštaju od velikana glumišta Mustafe Nadarevića. Ostvario je niz uloga u TV-filmovima i serijama, poput "Ocu na službenom putu", "Miris dunja", "Već viđeno", "Praznik u Sarajevu", "Savršeni krug" te u hit seriji "Lud, zbunjen i normalan".

Reditelji, glumci, prijatelji… svi se opraštaju od velikana bh. glumišta. Pa čak i HNK Hajduk Split je rekao poslijednje zbogom Mustafi Nadareviću. 

Govoriti o njegovoj glumi je suvišno. Radio je sa najvećim rediteljima ovih prostora, a jedan od njih je i Ademir Kenović, koji kako kaže, je imao privilegiju da se druži sa njim preko 30 godina.

“Mujo je bio duhovit čovjek. Mujo je bio simpatičan čovjek, prijatan za društvo. Najdivnije su mi stvari bile kad bi se sreli Mujo i Zaim Muzaferija, rahmetli, kad mi je Mujo prepričavao simpatične priče koje je imao sa Zaimom. On je jednostavno tiho to govorio”, kazao je Kenović.

U filmu Ademira Kenovića “Savršeni krug” iz 1997. godine, sa Nadarevićem je glumica i Jasna Diklić.

VEZANE VIJESTI

“On je bio čovjek satkan od istine. Imao je neku suštinsku ljudskost, nježnost, bio je na svoj način hrabra pozorišna ličnost i to je ono što je mene njemu dodatno priklonilo. I voljela sam tu njegovu zaigranost. On je imao tu dječiju zaigranost koja je plijenila”, rekla je Diklić.

A o njegovoj zaigranosti govorio je i glumac Tarik Filipović, koji je kako kaže, ponosan što je sa njim sarađivao.

“On je bio jedna, kao što je i većini Bosanaca zafrkancija način života, e takav je bio i Mujo. Nisi nikad bio miran s njim jer samo si gledao kakvu će ti spaćku napraviti, nismo ni mi njemu ostajali dužni, ali je uvijek bilo veselo s njim. Kada je radio radio je, tu je stvarno bio vrhunski profesionalac, al kad je bila zezancija tu isto nije bilo granica. Čovjek stvarno osjeća ponos i čast da sam djelio sa njim i scenu i kadrove na filmu i televiziji.”

Publika će ga pamtiti i po ulozi Izeta Fazlinovića u popularnoj seriji „Lud, zbunjen normalan“. No, Kenović kaže da je Mujo bio sušta suprotnost Izetovom liku.

“Mujo je uvijek bio mirni, altruistički, izuzetno obrazovani, tihi čovjek koji je samo zračio dobrotom i brigom za ljude oko sebe.”

Osim po ulogama u filmovima i serijama, pamtićemo ga i po pozorišnim ulogama. Odigrao je oko 150 predstava. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Iza Muje su ostali kultni filmovi po kojima ćemo ga dugo pamtiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad