Pogled iz snajperskih gnijezda oko Sarajeva izazvao veliku pažnju u Italiji

Privatna arhiva/Azra Nuhefendić

Knjiga “Shooting in Sarajevo” objavljena prije nekoliko dana u Italiji, prema podacima izdavača, odlično se prodaje i za nju vlada veliko interesovanje medija, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Azra Nuhefendić, novinarka iz Sarajeva, koja je bila dio tima koji stoji iza cijelog projekta.

Knjiga “Shooting in Sarajevo” putem fotografija i tekstova govori o opsadi Sarajeva, tokom rata u Bosni i Hercegovini, devedesetih godina prošlog vijeka.

Prikazana su mjesta sa kojih su snajperisti Vojske Republike Srpske pucali na stanovnike opkoljenog grada tokom opsade Sarajeva, koja je trajala 1.425 dana – od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine.

Azra Nuhefendić, koja živi u Italiji, bila je dio tima italijanskih fotografa, novinara, istoričara i umjetnika koji su učestvovali u višegodišnjem, kako kaže, originalnom projektu.

„Grupa Italijana, od kojih su neki i ranije dolazili u Sarajevo, i koji su tu bili i tokom ratnih godina, obilazila je mjesta s kojih su snajperisti sijali smrt po Sarajevu. Sa tih snajperskih ratnih gnijezda, mala ekspedicija je u miru, fotografisala i zapisivala ono što vidi ili što su mogle vidjeti ubice, sigurno smještene na krovovima zgrada ili na planinskim uzvišenjima oko Sarajeva“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nuhefendić.

Privatna arhiva/Azra Nuhefendić

Kako kaže Nuhefendić, autori najavljuju izložbe fotografija kao i dokumentarni film o nastanku knjige. Dodaje kako se ne radi o kopiranju istorije niti njenom ispravljanju, već o projektu koji pokazuje ‘šta je onaj koji je odlučivao o životu i smrti nepoznatog čovjeka, mogao da vidi’.

„A znamo da su ljudi ubijani u svojim sobama, na balkonima, na ulici, pa i djeca u majčinom krilu. Autor cijelog projekta i najvećeg broja fotografija Luiđi Otani (Luigi Ottani) i ostali članovi ekipe su svojim kamerama sa tzv. zumom, slikali mjesta koja su bila najčešća meta sijačima smrti. Polazeći od dvostrukog značenja engleske riječi ‘shooting’ – kao snimanje, fotografisanje, ali i pucanje iz oružja, nastale su crno-bijele fotografije, što pojačava dramatičnost sjećanja na ratne događaje“, kaže Nuhefendić.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad