Dino Mustafić: Napad na srpske kolege shvatam lično

Kultura 04. dec 202022:39 > 22:45
Ivo Cagalj/PIXSELL

Poznati sarajevski pozorišni i filmski reditelj Dino Mustafić govorio je za portal Nova.rs povodom sutrašnje premijere predstave "Paravani" Žana Ženea u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Sinhaz.

Na pitanje šta misli o verbalnim napadima članova vladajuće stranke na umjetnike u Srbiji, izričito je rekao – to je neprihvatljivo.

“Možete osjetiti tjeskobu i strah za svoje kolege koji se odluče da javno progovore disonantnim tonom od većine. I da onda oni budu predmet rasprava i diskusija pojedinih poslanika, kojima se dopušta da na taj način govore o najvrednijim umjetničkim imenima sa bogatim biografijama i opusom. Njihovo prozivanje u parlamentu Srbije neprimjereno je demokratskim društvima i nešto je što i te kako uznemirava i ne daje pozitivan imidž ovoj zemlji. A posebno mi je žao što se to događa zajednici kojoj ja pripadam, i bez obzira na nametnute granice, one ne postoje kada je u pitanju umjetnost. To su moje drage kolege, moji duhovni srodnici, to je dio moje šire umjetničke familije, i napad na njih doživljavam kao napad na nas, na sebe, na bilo koju umjentičku zajednicu. Nažalost, ovo nije prvi put da se ovo događa. Očigledno je da oni koji vladaju tolerišu takve pojedinačne ekscese poslanika, falangi, grupa, pokreta, koje na neki način šire strah o slobodi mišljenja i izražavanja. To je ono što nije dobro. Svako ćutanje i indiferentnost prema bilo kakvom aktu nasilja jeste podržavanje takvih tendencija“, rekao je Mustafić. 

Cijeli intervju sa Mustafićem možete pročitati na portalu Nova.rs

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad