Alimanović: Nije jazz počeo od mene niti od Jazz Festivala

Kultura 02. jul 201509:12 > 09:13
N1

U prepunoj dvorani Tribeca Performing Arts Center i fantastičnoj atmosferi, realizovan je 2nd Annual Jazz Gala Concert. Bosanskohercegovački pijanist, dirigent, kompozitor, aranžer i profesor Sinan Alimanović američkoj publici pružio je vrhunsku svirku i ugođaj.

Tim povodom kćerka Lejla i otac Sinan Alimanović su gostovali u Novom danu gdje su podijelili reakacije sa nastupa.

Nastupi sa najboljim muzičarima su sasvim normalna stvar, tvrdi poznati bh. pijanist.

“Prije rata nastupi sa najboljim svjetskim muzičarima su se stalno dešavali. Nakon rata su se stvari promijenile. Nastup kao nastup za mene nije ništa posebno, ali jeste posebno svirati sa najboljima”, kazao je Alimanović i dodao da je san svakog muzičara nastupati sa najboljim muzičarima.

Sinan Alimanović nije imao tremu pred koncert, ali jeste imala njegova kćerka Lejla koja je dio PR tima.

“Imala sam tremu. O značaju koncerta možda najbolje govorio podatak da je te noći u New Yorku bilo 200 koncerata, a dvorana Tribeca Performing Arts Center, koja ima kapacitet od 1.000 mjesta, bila je ispunjena”.

Lejla Alimanović je podijelila i jednu anegdotu nakon nastupa.

“Nakon koncerta otišli smo u poznati njujorški jazz klub Blue Note. Tu smo imali jam session što je velika čast. I u klubu smo vidjeli plakat sa nastupom Sinana Alimanović, mada je završio prije samo nekoliko sati. Čak je na plakatu bila i zastava BiH”, kazala je gošća Novog dana.

Svjetski đezeri znaju mnogo o jazz sceni u bivšoj Jugoslaviji. Jazz u BiH nije krenuo od Sinana Alimanovića niti od Jazz Festa, istakao je Alimanović.

“Kolege muzičari su mi tražili da im preporučim jazz muzičare iz BiH i regiona”, kazao je profesor.

Annual Jazz Gala Concert organizira Made in New York Jazz Competition na kojem je Alimanović 2013. godine proglašen među pet najboljih jazz kompozitora svijeta.