Oprostorena intima u Umjetničkoj galeriji

Kultura 08. jul 201513:40 > 13:51
Facebook

"Oprostorena intima-Enterijer i eksterijer u djelima iz kolekcije Umjetničke galerije BiH" naziv je stalne postavke koja će biti otvorena sutra u toj sarajevskoj galeriji

Izložba se bavi tematikom prostora u umjetničkim djelima, sa težištem na intimni odnos prema privatnom životnom i radnom prostoru, koji je po pravilu skriven od očiju javnosti.

Na ovaj način Umjetnička galerija BiH ulazi u privatni svijet umjetnika i uz njihovu dozvolu postajemo voajeri koji kroz sliku, otvor u prostor, imaju priliku proviriti u dušu njegovog stanovnika.

Enterijeri se tako mogu posmatrati kao oprostorene biografije, portreti ili autoportreti, ogledala duše, prilozi socijalnoj, sociološkoj i ekonomskoj slici vremena. Postavka je podijeljena na pet tematskih cjelina – enterijer, bašta, atelje, prozor i posljednja prepuštena posjetiocima za interpertaciju.

“U opusu svakog umjetnika uvijek postoje i djela koja su intimnija od drugih, koja nastaju u trenucima tišine i osame, u kojima umjetnikovo neposredno okruženje, ono na čemu pogled počiva svaki dan, postaje vrijedno bilježenja. Među takvim djelima brojna su ona koja predstavljaju umjetnikov radni ili životni prostor, baštu ili terasu, prozor kroz koji gleda. Negdje su prostori i prizori propušteni kroz filter sjećanja i uspomena, negdje svedeni na asocijativno, a negdje vjerno dokumentuju”, ističe se u saopćenju Umjetničke galerije BiH.

Izložbom je predstavljeno osamdesetak djela iz bogate kolekcije galerije, među kojima će neka biti izlagana prvi put. Uz ova djela, koja tek trebaju biti otkrivena, posjetioci će imati priliku vidjeti i neka od najpoznatijih i najreprezentativnijih djela bh. umjetnosti.