Tolstojeva praunuka za N1: Volim interakciju kod Sarajlija

Kultura 12. aug 201514:03 > 14:44
N1

Proteklih sedam dana praunuka Lava Tolstoja boravila je u Sarajevu, a dan pred povratak u SAD stala je pred kameru N1 televizije, gdje smo razgovarali o temama vezanim za njenu profesiju i kreativan rad, ali i o naslijeđu porodice iz koje dolazi.

Sophie Tolstoj Lvoff je dvadesetdevetogodišnja fotografkinja, rođena u New Yorku. Ona je potomak jednog od najvećih pisaca svih vremena, Lava Nikolajeviča Tolstoja.

Jako velika porodica potomaka Lava Tolstoja živi širom svijeta. Sophie nam je u neformalnom razgovoru kazala da ih ima oko 120, žive na svim krajevima svijeta i sastaju se jednom godišnje na određenom mjestu. Proteklih sedam dana boravila je u Sarajevu, a dan pred povratak u SAD stala je pred kameru N1 televizije, gdje smo razgovarali o raznim temama srodnim onome čime se ona bavi i čemu teži.

Lvoff je studije završila fotografiju i filozofiju na New York Univerzitetu, a njene fotografije su do sada bile izlagane u galerijama svih kontinenata.

Ona je bila kurator na velikom broju grupnih izložbi u New Yorku, svom rodnom gradu, New Orleansu svom gradu inspiracije.

Nakon čitanja Walker Percyja “Moviegoer” 1961., romana iz 1961 godine odlučila je svoj kreativni rad i fotografiju spajati sa linijama teksta.

Rečenice koje pročita pokušava naći u prirodi i gradu New Orleansa kroz potragu autentičnosti i svjetla. “To je moja početna tačka. Tako započinjem sve projekte. To zahtjeva dosta čitanja, opisivanja. To je i moj pradeda radio. Bio je jedan od najvećih”.

Kazala nam je da je njen kreativni cilj, odnosno jedan od ciljeva u karijeri zapravo pronaći romantiku u New Orleansu, odnosno da nađe sliku i priliku američkog juga.

U karijeri ima sedam autentičnih postavki, a prva je bila Hell's Bell's/Sulphur/ Honey, koja nosi jako interesantnu priču.

“Ovo je projekat koji sam započela 2010. u New Orleansu. Ustvari je to adaptacija knjige Moviegoer, od Cristopha Percyeja. Pokušala sam da opišem neopisivo mjesto, a to je New Orleans. Imate toliko drugačijih utjecaja koji su u tom gradu od samog postojanja. Naslov dolazi od tri sastojka: HellsBell je cvijet, Selfer je sa zemlje i Med. Trebate izmiksati ta tri sastojka u staklenu čašu, a hels bel je zapravo otrovan i čini da halucinirate. Ali kada izmiksate ta tri sastojka trebate ih utrljati u crnu mačku I zatim popiti. To bi trebalo riješiti sve vaše probleme”.

Izložba i u Sarajevu

Budući da je do sada fotografije izlagala na svim kontinentima, i galerijama poput Institut d'Art Contemporain, Musee l'Elysee u, Contemporary Art Centar, Grand Central Terminal, Arthur Roger Gallery, za N1 je kazala da nakon sedam dana u Sarajevu, te svega onog što je vidjela i saznala o Bosni i Hercegovini planira uraditi postavku izložbe i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prvi kontakti su već napravljeni, te će se realizaciji plana posvetiti u bliskoj budućnosti.

Pitali smo je, kako još uvijek nije pronašla romantiku u New Orleansu, da li bi to mogla uraditi u Sarajevu, na što je odgovorila sa “vrlo moguće”. Interesovalo nas je i to kako bi 

“Mislim da su brda nevjerovatna. Kada sam dolazila sa aerodroma, bila sam oduševljena kombinacijom ovih kuća, koje su se zapravo činile velikima u odnosu na ta brda. Mislim da bih uradila pejzaž sa velikim oblacima iznad, a to u kombinaciji sa arhitekturom stvara izvanredan doživljaj.”

Budući da riječi pretvara u fotografiju, kako bi Sarajevo prikazala jednom fotografijom potpunom strancu u New Orleansu.

Jako interesantan digitalni otisak praunuke Lava Tolstoja otvarao je jako puno tema za razgovor. Voli da gleda i posmatra stvari. To je radila sa Sarajevom. Obožava ljudsku interakciju i vidjela je mnogo u glavnom gradu BiH.

Pitali smo je da šta je najveće dostignuće u karijeri fotografa, na što je rekla da je to zapravo mogućnost da radi i stvara. Da to radi godinama. “Ako i sa 60 godina budem radila i stvarala, to će biti to. Želim i napisati knjigu, imam nekoliko ideja, tako da kada se vratim u SAD počet ću i na tome da radim”.

Sarajevo, divno i živopisno mjesto

Fotografkinju smo pitali šta misli o fotografijama na društvenim mrežama, te Instagramu kao najpopularnijem foto servisu.

”Ima tu interesantnih radova. To je alat za fotografiju i što je više fotografija, to bolje. Svojim učenicima govorim da se slikaju međusobno, jer se tako upoznaju”, ali također misli da je budućnost fotografije svakako na društvenim mrežama i 3D printu.

Proteklih sedam dana boravila je u Sarajevu, proputovala je svijet i njegov je građanin. Pitali smo je za viziju koju je doživjela u glavnom gradu BiH.

“Divno i živopisno mjesto, bogatom tradicijom i historijom. Defintinvno se želim vratiti ovdje. Osjetljiva sam na nasilje i slike nasilja. Ovdje sam to osjetila po izložbama i arhitekturi. Jedino što mogu da kažem jeste da je predivno, po karakteristikama kulture, naslijeđa i arhitekture. Mada mi je najfascinantnija vožnja kroz BiH. Krave, ovce, pejzaž, ceste, to je nešto što strašno volim da vidim, tu geografsku raznolikost”, kazala je na koncu razgovora za N1 Sophie Lvoff.