"Sabina K" univerzalna priča o ženama sa ožiljcima prošlosti

Kultura 19. aug 201509:14 > 09:17
N1

Cristobal Krusen potpisuje scenario i režiju, dok glavne uloge tumače Alena Džebo, Alban Ukaj, Feđa Štukan, Senad Bašić, Tatjana Šojić, Enis Bešlagić, Saša Petrović, Jasna Diklić, Vesna Mašić, Hasija Borić i Miralem Zupčević.

Film “Sabina K.” govori o potresnoj istinitoj priči žene koja, nakon razvoda braka, ostaje sama sa dvoje djece. Nedugo potom Sabina sreće Sašu, starog prijatelja iz Armije BiH u kojeg se i zaljubljuje.

Cristobal Krusen potpisuje scenario i režiju, dok glavne uloge tumače Alena Džebo, Alban Ukaj, Feđa Štukan, Senad Bašić, Tatjana Šojić, Enis Bešlagić, Saša Petrović, Jasna Diklić, Vesna Mašić, Hasija Borić i Miralem Zupčević.

Uživo ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu sa Albanom Ukajom i Alenom Džebo, glavnim protagonistima filma “Sabina K.” razgovarala je Dženita Piljug.

Džebo je na početku razgovora istakla da je uživala pripremajući se za ulogu.

“Jedna od uloga koju svaki glumac sanja, odnosno dozvoljva vam da se ispunite na način na koji prije niste mogli. Priča Sabine K. mi je interesantna jer to nije priča samo te žene. Srećemo jako puno njih po ulici, a da ne znamo ništa o njima, niti o ožiljcima koje nose. Sigurno postoji još mnogo divnih i inspirativnih žena oko nas”, kazala je Alena Džebo koja tumači glavnu ulogu u ovom filmu.

Alban Ukaj s druge strane tumači Sašu, Sabininog starog prijatelja. Njih dvoje se zaljubljuju i planiraju vjenčanje.

“Ratni prijatelji su u potpuno drugačijim odnosima nego li za vrijeme mira. Možda će zvučati čudno ovo što govorim, ali rat je uzbudljiva stvar, mir je dosadan. Njih dvoje su strašno povezani. Dosta sam razmišljao o tome ko su ti ljudi, koji traže sebe u vremenu. Dosta je priča o PTSP-u, i priča o demonima s kojima se ljudi bore”, kazao je Ukaj u razgovoru za N1 u emisiji Novi dan.

Bh. kinematografsko nebo je ponudilo dosta filmova o vjerskim razlikama. Ovo je jedna od tih priča, a finalni odgovor na pitanje šta se desilo na kraju nije u potpunosti razrađen.

To je odrađeno svjesno, a kako je istakla Džebo za N1 to je dobra stvar jer se obično očekuje da “se sve prostre u filmu”.

“Koji god odgovor da smo ponudili možda ni bi bio tačan, možda bismo s tim i pokvarili film”, kazala je.

Ukaj je o svojoj ulozi Saše kazao da je to lik koji nije bio dovoljno jak da istraje u svojim namjerama.

“Vuče demone iz prošlosti, i sve što odluči sumnja u to, jer nije siguran da li je odluka ispravna”, kazao je.

Sabinina priča je dokaz da postoji svjetlo na kraju tunela, bez obzira na patnju i da postoji nada da se može nastaviti živjeti dalje.

Reakcije publike na film čija se premijera desila na 21. Sarjaevo Film Festivalu su jako dobre. Sjedišta su rasprodana za manje od 24. sata, a Ukaj je kazao da nije sačekao kraj da vidi reakcije publike budući da je morao otići jer je postao otac baš u tom trenutku.

Inače, samo snimanje je trajalo 24 dana. Džebo je istakla da je ona imala dva mjeseca vremena da se pripremi za ulogu nakon što ju je i dobila.

Cristobal Kruzen je pogledao skoro cijelu poslijeratnu bh. kinematografiju, a za nju se odlučio nakon kratkog filma “Alenina priča”.

Snimanje dugometražnog filma obično traje duže, ali Džebo je kazala da je Kruzen imao jako puno razumijevanja, te da je to jedan od razloga što je sve išlo jako glatko.

Zbog velikog interesa publike, ovaj film će ponovo biti prikazan posljednjeg dana SFF-a, 22. augusta.