U Banovićima održana premijera filma "Hiljadarka"

Kultura 11. sep 201508:26 > 08:35
Fena

U prepunoj Pozorišnoj sali Radničkog doma u Banovićima, na Dan Općine Banovići, sinoć je premijerno prikazan film “Hiljadarka” koji je rađen pod rediteljskom palicom Nenada Đurića.

Banovići su ugostili glavnu filmsku i glumačku postavu, kao i mnogobrojne predstavnike politike i estradne scene.

Producent Hiljadarke Almir Šahinović naglasio je da bez Banovića, njegovih ljudi, Rudnika mrkog uglja ovaj film ne bi u cjelosti uspio. Iskazao je zadovoljstvo što je na premijeri imao priliku vidjeti lokalno stanovništvo, koje je bilo angažovano i davalo podršku u samom stvaranju filma.

Navodi da snimanje filma u rudarskom gradu Banovići ima posebnu ulogu, jer je ekipa koja je tu radila 26 dana imala priliku da osjeti pravi rudarski duh. Ocijenio je da Hiljadarka ima sve tehničke i autorske kvalitete da bude ozbiljan film.

Dodao je da film u isto vrijeme kreće u 76 kina na prostoru bivše Jugoslavije.

“Za Banoviće film Hiljadarka puno znači, s obzirom pokazali da se u Banovićima može napraviti puno toga, pa i jedan projekt poput filma Hiljadarka”, izjavio je načelnik općine Banovići Midhat Husić.

Uloženo je puno truda kako bi se film bez problema snimio u ovoj općini, dodao je on.

Fena
Fena
Fena
Fena
N1

Istakao je da je Hiljadarka i svojevrsna promocija Banovića, a prema njegovim riječima film ne bi izgledao kako izgleda, da nije baš rađen u ovom rudarskom gradu. Zahvalio se Rudniku mrkog uglja Banovići koji je stavio na raspolaganje sve svoje kapacitete za snimanje Hiljadarke.

Na premijeri filma se obratio scenarista filma Zilhad Ključanin, koji je kazao da u ovom filmu igraju neke od najvećih zvijezda iz regiona Hiljadarka je komedija, prirasla bosanskom srcu kao baklava.

Nakon premijere filma, uručene su i zahvalnice onima koji su dali svoj doprinos na snimanju najnovije komedije bosanskohercegovačke kinematografije.

Uloge u Hiljadarci su tumačili Branislav Trifunović, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Nikola Kojo, Milutin Mima Karadžić, Edhem Husić, Vlado Kerošević, Slaven Knezović, Vanesa Glođo, Željko Pervan, Armin Omerović i drugi.

Film je krenuo i sa službenom kino distribucijom u BiH, te će ga u narednim danima će publika moći film pogledati u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci, Zenici, Prijedoru, Višegradu, Busovači, Lukavcu i Živinicama. Nakon toga u bit će prikazan i u Mostaru, Bihaću, Gračanici, Srebreniku, Tešnju, Zavidovićima, Brčkom, Bijeljini, Kaknju, Visokom, Varešu, Vogošći i Žepču.

Sedmicu dana kasnije, od 17. septembra, komedija “Hiljadarka” sa službenom kino distribucijom kreće i u kinima u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori uz prethodno organizirane svečane premijere u Zagrebu (15. septembra), Beogradu (17.septembra)i Novom Sadu (18. septembra). U Sloveniji film s distribucijom kreće od 1.oktobra. Sve premijere ugostit će glavnu glumačku postavu filma.