Miljenko Jergović dobio Njegoševu nagradu

Kultura 01. okt 201516:31 > 20:45
PIXSELL/Žarko Bašić

Bosanskohercegovački i hrvatski Miljenko Jergović ovogodišnji je dobitnik Njegoševe nagrade za književnost, za roman "Rod", saopštilo je Ministarstvo kulture Crne Gore. Jergovićevo djelo bilo je u konkurenciji s još 17, a u užem izboru su bile i knjige Davida Albaharija i Dimitra Baševskog.

Po saopštenju žirija, Jergović je “jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca.., bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslovenske dramatične sukobe sudbine i tragedije”.

Njegov nagrađeni roman “Rod” predstavlja “katarzu pripadnosti kroz njeno problematizovanje, kroz ljubav, kroz jezik i kroz memoriju i naraciju”, piše u obrazloženju odluke žirija koji konstatuje da taj roman “dekonstruiše koncept nacionalnog identiteta i suočava se sa polifonim identitetima na južnoslovenskim područjima”.

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade koja će biti uručena na Cetinju, donio je Međunarodni žiri u sastavu: akademik Zdenko Lešić (Bosna i Hercegovina), profesor Svetlozar Igov (Bugarska), akademik Katica Čulavkova (Makedonija), profesor Aleš Debeljak (Slovenija), profesor Filip David (Srbija), akademik Sreten Perović (Crna Gora) i predsjednik Vlaho Bogišić (Hrvatska).

Dobitnici Njegoševe nagrade, ustanovljene 1963. godine, su i Mihalo Lalić, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Branko Ćopić, Oskar Davičo, Desanka Maksimović, Borislav Pekić, Mirko Kovač.