Djeca u regionu kroz muziku našla zajednički jezik

Kultura 21. dec 201511:06 > 12:01
N1

Gala novogodišnjim koncertom pod nazivom "Spremni za velika dela", koji je održan u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, regiji i svijetu se po prvi puta predstavila regionalna Dječja filharmonija.

Kuriozitet ovog koncerta je svakako činjenica da su se, po prvi puta, susrela djeca iz Beograda, Skoplja, Ljubljane, Zagreba i Sarajeva, mali talentovani gudači, te zajedničkim muziciranjem oživjeli djela Rossinija, Straussa, Čajkovskog. O Regionalnoj dječijoj filharmoniji u Novom danu govorile su Alma Karić – nastavnica skupnog muziciranja Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo iz Sarajeva, Miljana Obradović– umjetnički direktor koncerta iz Beograda i Ružica Gelo-Ciglenečki – profesorica iz Glazbena škola Bonar iz Zagreba.

Blizu 70 mladih muzičara, uzrasta od 9 do 15 godina je najprije uvježbavalo program svako u svom gradu, da bi od 6. decembra boravili u Beogradu, i u samo tri dana iscrpljujućih proba sa iskusnom slovenačkom dirigenticom Živom Ploj Peršuh, odsvirali fantastičan koncert u jednoj od najpriznatijih koncertnih dvorana u ovom dijelu Evrope.

Obradović je napomenula da zasluga za iniciranje i odličnu realizaciju ovakvog projekta ide beogradskoj Fondaciji “Deca deci” koja kroz svoje aktivnosti pomaže talentovanu djecu, male muzičare, a ujedno je i osnivač beogradske Dečije filharmonije koja iduće godine obilježava 10 godina postojanja i rada.

“Prije 10 dana imali smo okupljanje muzičkih škola iz regiona što je rezultiralo pravim spektaklom”, rekla je Obradović i dodala da postoji ideja da se i u drugim gradovima regiona prirede slični spektakli.

Gelo-Ciglenečki je istakla da je prezadovoljna kako su djeca primljena. “Djeca su imala po 7-8 sati probe dnevno što je rezultiralo neponovljivim iskustvom. Već smo u dogovoru za jedan koncert u Zagrebu gdje ćemo dati sve od sebe. Povezivanje djece je jedan temelj koji trebamo graditi. Djeca lakše pronalaze zajednički jezik”, zaključila je profesorica.

Karić je podsjetila da se koncert održao u “jednoj od najprestižnijih dvorana u ovom dijelu Evrope”. “Svirati tamo je jedna fantastična crta u biografiji. Čitavo iskustvo je bilo jedinstveno, a koncert je bio na razini, usudila bih se reći, profesionalne filahrmonije. U moru loših vijesti ovo je nešto što zaista treba dobiti medijsku pažnju i raditi na tome da se slična stvar ponovi”.

Obradović je dodala da, iako je koncert ispraćen u medijima, ovakvim događajima trebalo bi dati više prostora. “Nije dovoljno samo predstavljati koncerte kroz nekakve najave”, smatra ona.

“Treba radit na tome da se djeca što više interesuju za muziku. Ovakvi projekti dovode do popularizacije muzike”, tvrdi Gelo-Ciglenečki.

Da bi bilo sličnih događaja, poput koncerta regionalne Dječje filharmonije, treba postojati dvije podrške, otkriva Karić.

“Bazna podrška za djecu od roditelja i njihovih nastavnika. Sva su naša djeca imala takvu podršku. Postoji i druga vrsta podrške koja je više sporadična, gdje država i institucije trebaju se više aktivirati”.

Obradović je na kraju dodala da se pregovara u kojem će gradu biti sljedeći koncert dječije filharomije, ali da se, također, planira i evropska turneja.

N1 pratite putem aplikacija zaAndroid | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter |Facebook.