Hemon: Studentica mi se udvarala, šta da sam prihvatio?

Kultura 24. dec 201512:27 > 13:02
AFP

Aleksandar Hemon, bh. pisac, koji već duže vrijeme živi u Chicagu, napisao je novi roman koji je inspirisan filmovima sa zombijima, američkom invazijom na Irak 2003. godine i studentici koja mu se udvarala prije 20 godina.

Većina pisaca u likove svojih romana stavljaju i djelić sebe, a ni Aleksandar Hemon nije drugačiji od njih.

Njegov najnoviji roman “The Making of Zombie Wars” je mračna i komična priča smještena u Chicago, a glavni junak je scenarista Josh Levin. Josh podučava i engleski jezik, a stvari se mijenjaju kada se upusti u “romantičnu avanturu” sa jednom od studentica.

Hemon, koji živi u Chicagu, objašnjava kako ga je njegovo lično iskustvo informisalo za ovu priču.

“Podučavao sam engleski kao drugi jezik prije 20 godina i imao sam rusku studenticu koja mi se udvarala. Rekao sam – ne jer sam tek ušao u vezu sa ženom koja će kasnije biti moja prva supruga, a bio sam i učitelj i to bi bilo neetično, a studentica je imala muža i kćerku”, priča Hemon.

“Bio sam na iskušenju, ali sam bio i lijen također. Još uvijek ne razumijem logiku preljube, odnosno kako to ustvari ide, tako da sam rekao ne, ali sam razmišljao i o tome ‘šta ako’ te sam to ‘šta ako’ pretvorio u priču i razvio u knjigu”, dodaje.

Hemon uživa u “izmišljanju” a njegova knjiga je ispunjena fikcijom.

“Koristim svoja iskustva kao materijal, ali naravno da to nikada nije dovoljno za cijelu knjigu, tako da je volim transformisati u nešto drugo. Tako da sam u ovom slučaju zamislio kako bi bilo da sam prihvatio ponudu svoje studentice tada”, govori Hemon.

Jedan lik s kojim se ne bi želio identifikovati je Stagger, Joshov neuravnoteženi stanodavac, inače ratni veteran. Josh je jednog dana došao kući i zatekao ga kako pretura po njegovom vešu te je odlučio da se odseli i počne živjeti sa svojom djevojkom Kimmy.

“Ta ideja mi je pala na um nakon što mi je prijatelj ispričao o svome stanodavcu koji je bio ratni veteran i koji se zaljubio u prijateljevu cimerku. Oduvijek mi se sviđala ta ideja o ludom stanodavcu tako da sam je prilagodio Staggeru”, izjavio je Hemon.

Iako su u romanu isprepleteni Joshov sastanak sa studenticom iz BiH Anom i njenim nasilnim i ljubomornim mužem, knjiga je puna humora. Hemon priznaje da je obožavatelj američkog satiričnog portala The Onion.

“Volim The Onion. Želio sam da ova knjiga bude smiješna jer je komedija ozbiljna stvar. The Onion je dobar ne samo u zbijanju šala, već i u korištenju šala za naglašavanje nečega stvarnog”, komentarisao je Hemon.

Za roman je imao mnogo ideja iz filmskih scenarija, ali se odlučio za scenarij iz filma Zombie Wars. Ideja mu je pala na pamet u martu 2003. – nedugo nakon američke invazije na Irak.

Hemon je 1992. posjetio Chicago i imao je namjeru ostati tu nekoliko mjeseci, ali dok je bio tamo, njegov rodni grad Sarajevo je bio pod opsadom i nije se mogao vratiti kući.

Svoju prvu priču na engleskom jeziku je napisao 1995. i dobio je pohvale za sve svoje knjige – The Question of Bruno, Nowhere Man, The Lazarus Project, Love and Obstacles i The Book of My Lives.

Poredili su ga i sa Nabokovim, dok je irski pisac Colum McCann opisao Hemona kao najboljeg pisca ove generacije.

“Volim Nabokova, ali nisam mogao porediti svoj rad sa njegovim. Colum je važan meni i kao pisac i kao prijatelj. Mnogo razgovaramo i raspravljamo o fudbalu i drugim stvarima”, govori Hemon.

Trenutno radi na knjizi eseja o Nabokovu i završio je knjigu po istinitim događaju o Ujedinjenim narodima “Behind the Glass Wall”.

Njegova kolekcija eseja iz 2013. The Book of My Lives je osvojila svjetska priznanja i rekao je da mu je bilo teško pisati o smrti njegove bebe zbog tumora na mozgu 2010. ali je osjećao da to mora uraditi.

“Vjerujem u jezik i komunikaciju i pričanje sa ljudima. Želim ponuditi svoje misli za ispitivanje”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.