Narodno pozorište Tuzla kao primjer institucije kulture

Kultura 01. feb 201617:51 > 18:15
N1

Nakon 63 godine Narodno pozorište Tuzla zablistat će u novom ruhu. U vremenu kada kulturne institucije u BiH zaključavaju svoja vrata, ovo kazalište dokaz je da, kada se hoće, institucije kulture ipak mogu biti u prvom planu.

Na scenu Narodnog pozorišta Tuzla Milenko Iliktarević zakoračio je prvi put 1988. godine. U svojoj karijeri odigrao je preko 50 premijera i preko 500 repriza za šta je dobio i mnogobrojne nagrade. Uslovi rada nisu bili za pohvalu u kulturnoj insituciji koja je osnovana 1949. godine.

“Imali smo loš pod scene. Imali smo loša sjedišta. Imali smo na podu neku prostirku koja je skupljala prašinu. Glumci su jednostavno igrali u puno prašine. Bilo je dosta prehlada i propuha”, kaže glumac Milenko Iliktarević.

Grad Tuzla od odštete koju dobija zbog ekološkog zagađenja proizvodnjom električne energije u termoelektrani izdvojio je 375.000 KM za obnovu krova zgrade institucije koja je nastala 1949. godine. Nove su stolice, akustične kutije, scena, a sitni radovi još će sačekati.

“Najznačajnije što treba sada istaći je to smo uradili sigurnost scene u smislu da su atestirani svi cugovi, atestirana je kompletna scena što prije nije bio slučaj. Bilo je vrlo teško kada postavljamo određen kulise, određen stvari na cugove”, kaže Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

“Najznačajnija i najveća investicija u jednu kulturnu investiciju u puno vremena. Možda i nekoliko decenija u našoj državi. I stoga je ova investicija još značajnija”, kazal jeSvjetalana Kakeš iz Uprave Grada Tuzla.

Iako rade bez krojača, šminkera-vlasuljara, jednog majstora tona, bez šefa zajedničkih službi, umjetničkog direktora, garderobera i jednog glumca, tuzlanski glumci puni su entuzijazma. Nove pozorišne daske daju glumcima dodatne motive da prave kvalitetne predstave.

“Mislim da je sada ovo jedan reprezentativan objekat. Mislim da je trend, mislim da je ‘in’ doći u pozorište i tako da pozivam ovom prilikom da dođe, da nauče nešto novo, da ne budu na ulici. Da nekog upoznaju i na kraju krajeva budu u svjetskom trendu”, kaže glumac Nedim Malkočević.

“Treba možda proći jedno dvije predstave da bismo mogli vidjeti kako funkcioniše sada ovaj novi ambijent. Normalno, treba publika. Znači, prazna sala bez publike, nije ništa. Kao što ni scena bez glumaca nije ništa”, dodaje glumac Milenko Iliktarević.

Nakon petomjesečnog renoviranja zgrade, glumci bi se na scenu trebali vratiti 12. februara, premijerom predstave ˝Ko se boji Virdžinije Vulf˝. Uskoro počinju i pripreme za Pozorišne dane.

Kroz ovo pozorište u protekloj godini prošlo je 40 000 posjetitelja. Planovi za naredni period su ambiciozni. Između ostalog, planira se organizovanje Evropskog festivala teatra sa učešćem domaćih i teatara iz inostranstva, a u planu je i izdavanje časopisa “Pozorište”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.