"Pljačka sa maskom je moralnija od realityja"

Kultura 15. feb 201609:29 > 16:01
N1

Realtiy programi su neki vid planiranog zaglupljivanja naroda, smatra pisac i scenarista Nebojša Romčević koji je u ponedjeljak gostovao u Novom danu.

Govoreći o reality programima, Romčević ističu da oni mijenjaju kulturni model društva i tu su da popune sav prazan prostor koji nije popunjen. Kako ističe, zastrašujće je da ih publika u toj mjeri prati i da nema kulturne potrebe. Ta vrsta programa postoji svuda u svijetu.

“To je neki vid planiranog zaglupljivanja naroda, nemoralna zloupotreba medija, zvjerski način da se izvuče novac. Pljačka sa maskom je mnogo moralnija i mnogo hrabrija nego reality show”, ocjenjuje on.

Na pitanje da li se građani Srbije bave velikim terminima kao što su globalizacija, antiglobalizacija, euroskepticizam….. ili samo gledaju kako da prežive on odgovara:

“Ako je preživljanje biološki opstanak onda je samo kilogram hljeba, soli i ulja dovoljan, ali vegetiranje ne može biti cilj ljudskog bića. Cilj je sreća, spokojstvo, osjećanje napretka, zaokruženosti. U situaciju u kojoj ne možete da definišete nijedan faktor koji vas okružuje i čini sretnim osjećate se dezorijentisani. Logično je da onda kažete: kad sam sit onda ništa nije problematično…Sve je postalo relativno..:”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.