Milomir Kovačević: Ponosan sam na Šestoaprilsku nagradu

Kultura 25. feb 201610:20 > 10:20
N1

Milomir Kovačević Strašni fotografijom se bavi od 17 godine. Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu.

Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada. Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter, niti su njegove fotografije imale kratak rok trajanja. Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva. Poznati bh. fotograf Milomir Kovačević Strašni dobitnik je najvećeg priznanja Grada Sarajeva, Šestoaprilske nagrade.

U kandidaturi za ovu nagradu između ostalog se navodilo da je fotograf duboko vezan za Sarajevo, te da se posebno ističe njegov rad tokom opsade Sarajeva kada je “bilježio otpor teškom vremenu” i kada je u haosu, pokušali da iznjedri, makar na fotografijama, nešto “skladno i vizuelno čisto”.

Iako dobitnik mnogobrojnih, veoma značajnih nagrada, među kojima i francuskog Viteza za zasluge za fotografski rad i angažman, bh. fotograf je posebno ponosan na Šestoaprilsku nagradu.

“Čovjek može biti samo sretan i ponosan kada dobije ovakvu prestižnu nagradu znajući koje sve prije mene dobio ovu nagradu. Doduše, još to treba da se ozvaniči. Dobijam podršku Sarajlija i prijatelja iz cijelog svijeta i to me samo čini sretnim”.

Kovačevićeve fotografije imaju različite teme: Međugorje, zatvor, buvljak, rock koncert, Horde zla, Titove fotke po izlozima, izbori, mitinzi, ali i svakodnevni kulturni, politički i sportski život grada. Umjetnik sam kaže da ne može izdvojiti jednu temu naspram druge…

“Sve te teme su mi jako bliske. To je bio svakodnevni dio moga života. Sve te poze i šta se dešavalo u gradu (Sarajevu) ja sam fotografisao živeći tu. Ništa ne mogu izdvojiti jer sve te teme čine jednu cjelinu”.

Gost Novg dana trenutno priprema novu izložbu.

“Spremam izložbu što mi je jako drago. Tema je djeca u ratu. Snimao sam prvo djecu oko mene i onda sam obilazio Sarajevo snimajući neku drugu djecu. Ovo je jedan od načina da se posjetimo i evociramo uspomene. Htio sam pokazati kako su iz jedne ekstremne situacije i teškog životnog puta odrasli normalni i ostvareni ljudi. Neki su se već prepoznali na fotografijama”.

Izložba će biti održana od 11. do 31. marta u Umjetničkoj galeriji BiH, dodao je.

Na kraju svog gostovanja u Novom danu objasnio je kako “uspjeva iz svakog ljudskog bića izvuči nešto najbolje, bez obzira na uslove u kojim se ti ljudi nalaze, te da pred sobom uvijek pronađe čovjeka sa svim njegovim vrlinama”.

“Jednostavno, volim ljude”, otkrio je dobitnik Šestoaprilske nagrade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.