Počeo Sarajevo Irish Festival

Kultura 16. mar 201619:52 > 19:53
N1

Počelo je prvo izdanje Sarajevo Irish Festivala, koji će se održavati u kinu Meeting Point do 18. marta. Simbolika otvaranja festivala na današnji dan ogleda se u značajnom historijskom događaju za Irsku.

Naime, danas se navršava 100-ta godišnjica Uskršnjeg ustanka uz 1916. godine. Najveća i najjača povezanost između Bosne i Hercegovine i Irske ogleda se u historiji konflikta, oko moći i religije.

Prema riječima organizatora festivala Garreta Tankosić-Kelly, Irci vrlo dobro razumiju šta se dešavalo u Bosni i Hercegovini. Ono što povezuje ove dvije zemlje jeste i rat i svi problemi koje je donio, ali i jedni i drugi se vole i dobro zabavljati, uživati u dobroj muzici i hrani.

Družiti se sa ljudima, pjevati i plesati, to je suština Sarajevo Irish Festivala. Umjetnici koji će nastupati u okviru festivala dolaze iz Irske i BiH. Među njima je Dragana Jurišić, fotografkinja koja živi i radi u Irskoj, a koja će održati izložbu fotografija u okviru festivala. Zatim, Deirdre Mulrooney koja će prikazati svoj dokumentarac, Niall Sweeney koji će govoriti o grafici i aktivizmu, američko-irski, ali i bosanski bend koji će sve posjetioce tijekom festivala zabavljati svirajući irsku tradicionalnu muziku, i mnogi drugi.

“Teme filmova ali i cjelokupnog festivala su fokusirane na prošlost, u historiju, 1916. godinu, konflikte, identitet, ali i pogled u budućnost i nadu, da tako proslavimo naše zajedničko uživanje u kulturi”, rekao je Garret Tankosić-Kelly, direktor festivala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.