Hazim Begagić: Bravo Mario Drmać

Kultura 16. mar 201622:31 > 22:36
BNP Zenica

Vijest da Mario Drmać više neće biti v. d. direktora Pozorišta mladih Sarajevo izazvala je mnoge reakcije poznatih ličnosti iz svijeta kulture, ali i drugih branši u BiH.

Povodom ovog slučaja, Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, oglasio je na svom Facebook profilu.

Za svaku je osudu ova današnja najnovija ilustracija nakaradnosti u upravljanju državom i njenim institucijama. Dakle, da članovi upravnog odbora jedne javne ustanove u jutarnjim satima, mimo svoje volje i profesionalnih kriterija, odluče po direktivi iz Vlade, iste one Vlade koja je i njih imenovala. a da u večernjim satima podnesu ostavke na te funkcije, priznavši da su glasali ne svojom voljom, već voljom Ministarstva”, naveo je Begagić.

 “I sve to u jednom javnom pozorištu za koji svi upućeniji znaju koliko je vapilo za promjenama, infrastrukturnim, programskim, marketinškim… E te je promjene i tu svježinu u samo nekoliko mjeseci rukovođenja pokazao kolega Mario Drmać”, dodao je on.

“Počistio” je repertoar, u skladu sa mogućnostima realizirao premijerne naslove, obnovio predstave za koje je postojao evidentan interes publike, a koje neko vrijeme nisu igrale, osvježio i oplemenio zgradu koja je do tada ličila na sve osim na pozorište za mlade. Stvarao preduvjete za nove projekte razvoja pozorišta i za njegovu programsku ekspanziju, za šta je sasvim logično da nije mogao krenuti u realizaciju dok se ne riješe njegova statusna pitanja. Ali da je velika većina građanki i građana Sarajeva vrlo jasno prepoznala tu energiju – to je evidentno”, stoji u Begagićevom reagiranju.

“Kulturna javnost, kolegice i kolege dali su potrebnu podršku, a kolege iz teatra se stavili na raspolaganje svom kolegi u čiji rad vjeruju. Svi koji ga poznaju znaju o kakvom se vrijednom kolegi radi, predanom i posvećenom teatru. I onda uhodani scenarij – neko iz vladinih kancelarija, preciznije iz stranačkih stolica, odlučio je da neko drugi treba biti, i onda se kreće sa pritiscima, pozivima, tajnim instrukcijama, koje naravno bivaju realizirane. Ne treba iluziju gajiti kako će se strukture vlasti odreći svoga prava da upravljaju javnim ustanovama, ali dokle će se poigravati procedurama koje jedine mogu biti osnov uređene zajednice. Zar nije dovoljno što vlade imenuju uprvna tijela, pa sada trebaju i intervenisati kada se mišljenje članova tih odbora očigledno i jednoglasno razlikuju od njihovih želja”, navodi Begagić.

“I nepotrebna je i glupa naknadna čast i poštenje članova odbora koji su ujutro glasali onako kako su rekli iz Ministarstva, a poslijepodne fuj-pike-ne-važi, mi to nismo tako mislili. Bravo Mario Drmać! Pozorište mladih, bez obzira na sve, ostaje i tvoje i naše”, stoji u reagiranju Hazima Begagića, direktora Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.