U Škotskoj u junu promocija knjige "Surviving Srebrenica"

Kultura 09. apr 201610:59 > 11:03
Fena

Srebreničanin Hasan Hasanović, koji je u vrijeme genocida u Srebrenici imao 19 godina, nedavno je objavio knjigu na engleskom jeziku "Surviving Srebrenica“ (Preživjeti Srebrenicu), u kojoj svjedoči o svim užasima srebreničke golgote koju je preživio, a u kojoj je izgubio brata blizanca i oca.

Knjiga je štampana u Glasgowu, uz pomoć škotske premijerke koja je svoje mišljenje i istakla na njenim koricama, te škotskog Međureligijskog vijeća, čija je direktorica uradila recenziju. Hasanović je također u Glasgowu imao priliku da u školama pred nekoliko hiljada djece govori o genocidu u Srebrenici.

Krajem juna planira promovirati svoju knjigu u parlamentu Škotske, uz prisustvo škotske premijerke i drugih visokih zvaničnika.

U razgovoru za Fenu, autor ističe da ovom knjigom želi održati sjećanje na genocid u Srebrenici te poručuje da je radi budućih generacija potrebno koristiti svaku priliku da se govori o ovom najvećem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

“Nadali smo se da će nas UNPROFOR zaštititi, ali, nažalost, to nisu učinili”, kaže Hasanović, koji se prisjeća da je nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine krenuo na “Marš mira” kroz šumu sa svojim bratom blizancem i ocem, ali da se dan poslije na putu do Tuzle dogodila strašna pucnjava.

“Izgubio sam kontakt s ocem i bratom i od tada ih više nikad nisam vidio. Put do Tuzle je bio dug, ali nikad nisam pomislio da se predam, nego sam nastavio dalje da pješačim”, ispričao je Hasanović.

Nakon što je stigao u Tuzlu, potražio je svoju porodicu. Na tuzlanskom aerodromu je našao majku i mlađeg brata, te djeda i nenu. Nažalost, oca i brata blizanca nije pronašao. Oca je ukopao 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari, a brata blizanca 2005.

“To je bio najteži dan u mom životu”, kaže Hasanović, koji je danas zaposlen u Memorijalnom centru Potočari, obavljajući poslove kustosa te svakodnevno posjetiocima govori o genocidu.

Njegova želja je da vlade svih zemalja donesu rezoluciju o Srebrenici i da osude negiranje genocida. Naglašava također da je Velika Britanija jedina zemlja koja radi na implementaciji rezolucije o Srebrenici.

“Žrtve zaslužuju da se o njima priča. Ako svijet dozvoli da Srebrenica umre, to će biti druga izdaja Srebrenice. Ukoliko se Srebrenica ne digne iz pepela, to će biti poraz”, ocijenio je Hasanović, koji namjerava svoju knjigu “Surviving Srebrenica” s engleskog prevesti i na bosanski jezik.

Kako zaključuje, ako u Srebrenici ponovo bude suživota, onda će to biti poruka cijelom svijetu da se ne može uništiti jedan narod i da se genocid ne isplati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.