Sidran: Treba imati petlju i kazati caru da je gologuz

Kultura 11. apr 201618:06 > 18:06
N1

Rijetke su situacije kada se možemo družiti sa živim piscima i sa njima razmjenjivati svoje mišljenje. Jedna takva prilika ostvarila se u okviru programa "Sidran u podne: Vi pitate - Sidran odgovara"..

“Pjesniku se ponekad ogade vlastiti radovi. To je mrskoća nad rutinom u koju se pretvara svako ponavljanje. Što manje svoje književnosti ja ovdje budem govorio, to će meni biti draže”, kazao je Abdulah Sidran.

Na dvoboj pred publiku izašao sam bez oružja, naglasio je akademik.

“Hrabrost se sastoji u tome što sam ja ovdje izašao bez oružja. Ja na dvoboj pred ljude izlazim otvoreno, puštam ljude da pitaju šta hoće, a da ja nikada ne mogu biti pripremljen na konkretno pitanje.”

Jedna od najružnijih pojava koja postoji u našem društvenom životu jeste slava, smatra Sidran.

“To što ljudi nazivaju slavom, to je jedna od najružnijih riječi koja postoji u našem jeziku. A pošto je kod nas sve naopako i to je. Znalo se dogoditi da upitam novinara po čemu sam ja slavan, pa on kaže poznata ste osoba. A ja ga pitam pa po čemu sam poznat? A on mi odgovori: poznati ste po poznatosti…”

Sidran govorio i o umjetnosti, sarajevskoj kotlini, današnjem čovjeku, društvu, kolektivnoj svijesti, nedostatku kulturnog dijaloga, moralu ali i o ukidanju školstva.

“Danas je u BiH stvoren novi čovjek, taj čovjek ne postoji na Darvinovoj ljestvici živih stvorenja. Takav čovjek od ljudskih svojstava zna samo za strah i glad.” A Sidran je tog čovjeka nazvao Homotranzicikus.

Ipak, važno je pokazati da ima i onih koji prebrode strah, skupe hrabrosti i kažu svoje mišljenje.

“Kad bi me neko upitao, doveo u nevolju moranja da se opredjelim između književnog djela i onog dijela u kojem tumačim svoje moralne i etičke stavove, ja bih kazao neka poezije odakle je došla, ostavite mi ovo, važnije je da se za 50 godina čuje i vidi da je bilo pojedinaca koji su imali smjelosti da kažu caru da je go. Mi ovdje od 95. gledamo cara kako gologuz hoda, a svi mu govorimo kako mu je lijepa odora. Niko nema petlje da kaže da je car go.”

Matineja “Sidran u podne: Vi pitate – Sidran odgovara” bit će održavana svake subote u Kamernom teatru 55, kao novi program ove teatarske kuće posvećen istaknutom bh. piscu, pjesniku i scenaristi Abdulahu Sidranu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.