Svjetska izložba "Srebrenički inferno" stigla u Gruziju

Kultura 13. apr 201615:36 > 15:40
Fena

Arhiv Federacije BiH pomognut Udruženjem arhivskih i administrativnih radnika Federacije BiH svjedočio je danas svjetskom izložbom "Srebrenički inferno" u Tbilisiju, glavnom gradu Džordžije (Gruzije), o genocidu koje su srpske jedinice počinile u julu 1995. godine nad 8.371 Bošnjakom - navode iz Arhiva FBiH.

U lijepo ispričanoj poemi, koja je pretvorena i u kratki dokumentarni film, ispripovijedana je priča o najvećem genocidu počinjenom u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Hiljade Bošnjaka iz Srebrenice umrli su zbog toga što su se našli na putu ‘velikoj Srbiji’ projektiranoj u nacionalističkim krugovima u Beogradu. Umrli su zbog toga što su bili muslimani, kojima je zaprijetio srpski general Ratko Mladić a onda i ostvario svoj naum čije su jedinice za pet dana kao na pokretnoj traci ubile cijeli jedan grad”, rekao je prof. dr. Adamir Jerković, koji je govorio na otvaranju izložbe.

Zatražio je od suda u Haagu “pošteno suđenje za genocid vinovnicima te velike ljudske nesreće koja je ozbiljno poremetila odnose BiH i Srbije”.

“Posljednje veliko suđenje u Haagu Vojislavu Šešelju dovelo je do oslobađajuće presude što je međunarodna javnost ocijenila nepoštenom odlukom a kod preživjelih Srebreničana i većine Bosanaca i Hercegovaca izazvalo je ogočenje i nepovjerenje prema međunarodnom sudu. Žrtve Srebrenice traže u drugostepenom postupku ispravku te skandalozne odluke”, rekao je na otvaranju izložbe u Džordžiji Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije BiH.

U sličnom tonu govorila je Teona Iašvili, generalna direktorica Nacionalnog arhiva Džordžije, kuće koja se pokazala vrhunskim domaćinom projekta koji predvodi Arhiv Federacije BiH.

“Arhiv Federacije BiH prikazao je izložbu ‘Srebrenički inferno’ i tako realizirao svoj dio iz sporazuma o saradnji s Nacionalnim arhivom Džordžije. Velikom popisu svjetskih gradova u kojima je održana izložba o Srebrenici pridodat je Tbilisi, glavni grad Džordžije”, saopćila je Informativna služba Arhiva Federacije BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.