Mnogo tajni i pitanja u vezi sa bosanskim gradom Dubrovnikom

Kultura 17. apr 201621:04 > 21:04
N1

Mađunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježava se u cijelom svijetu 18. aprila. U Bosni i Hercegovini obilježen je danas i to na lokalitetu srednjovjekovnog bosanskog grada Dubrovnik i nekropoli Kopošići, gdje su sahranjeni srednjovjekovni bosanski plemići.

“U ime oca, sina, svetog duha… Ovdje leži knez Batić na svjoj zemlji… na Visokom se razbolio, a u končina mu dođe u Dubokom. Stećak postavi supruga Vukava sa dobrima…”

Tako se, otprilike, na savremeni jezik prevodi tekst epitafa na stećku srednjovjekovnog bosanskog kneza Batića. “Veliki knez bosanski” je titula kojom ga je lično počastio kralj Tvrtko II. Na ovoj nekropoli vječni mir našli su i drugi srednjovjekovni plemići. Pored kostiju, u Kopopšićima su ostavili i druge tajne.

“Ispod jednog kneževskog sljemenjaka, pronašli smo ostatke skeleta bez glave, koji je bio prekriven sjajnim brokatnim plaštom. To je najveće sačuvano platno na prostoru Bosne i Hercegovine. Platno je teška svila protkana zlatnim i srebrnim nitima”, rekao je arheolog Emir Bujak.

A raznim nitima protkane su i priče oko bosanskog srednjovjekovnog grada Dubravnika, nedaleko od nekropole Kopošići. Jedna legenda kaže da je 7 godina 7 vojski pokušavalo da osvoji ovaj grad. Da li je ovaj grad bio dubrovačka kolonija ili djelo bosanskih graditelja, pitaju se naučnici. Sigurno je da su trgovačke veze između istoimenih gradova postojale.

“Do sada historiografija tvrdi da je ovaj grad veličine 72 m. Mi smo utvrdili da gornji grad ima dužinu 100 m, a donji 200 plus varoš sa 300 m i površinom od 10 duluma. Prvi osmanski defteri su zabilježili oko 50 domaćinstava i to u u mjestu gdje se odvijala trgovina”, otkriva istraživač Perica Mijatović.

Putem koji liči na srednjovjekovni, brojni su stigli da upravo ovdje proslave Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina. A kada smo saznali koja je ovogodišnja tema, bilo je jasno i odakle toliko biciklista….Ali, ne samo njih!

Tema ovogodišnjeg dana spomenika i spomeničkih cjelina je sport. Upravo srednjovjekovni viteški turniri jedan su od osnovnih motiva na srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima stećcima. Neki podaci kažu da su bosanski vitezovi na srednjoevropskim turnirima bili itekako cijenjeni.

Pa ako naučnici i nisu saglasni kada je u pitanju historiografija, u jednom se slažu svi: srednjovjekovni bosanski grad Dubrovnik i nektropola Kopošići jedinstven su lokalitet. Kako historijski i kulturološki, tako i turistički.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.