Halilović o Muzeju ratnog djetinjstva: Ne lovimo senzacije

Kultura 02. maj 201610:19 > 10:27
N1

Četvrtog maja u 20 sati biće otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva. Svaki dan do 14. maja, od 10 do 19 sati u Historijskom muzeju BiH posjetioci će svjedočiti jednom vremenu iz kojeg i najneobičniji predmeti pričaju svoju priču. Gost Novog dana bio je Jasminko Halilović, inicijator i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

U maju 2012. godine napisao je prvi koncept “Muzeja ratnog djetinjstva”, a njegov san je bio da se jednog dana te stvari postave u muzej i na taj način trajno sačuvaju.

Halilović je rekao kako muzej čeka rješenje stalnog mjesta.

Muzej ratnog djetinjstva nije tražio besplatan nego javni prostor. Prije mjesec dana Općina Stari Grad je proglasila tu ideju od značaja, ali načelnik i službe nam se nisu javili a prošlo je 35 dana. Očigledno je da postoji neki nedostatak interesa za razliku od svih drugih, počevši od diplomatskog kora, navijača Željezničara, podrške kulturnih radnika, ali nedostaje podrška lokalnih vlasti“, rekao je Halilović.

Rekao je i kako muzej nije limitiran samo na rat u BiH. “Muzej u budućnosti želi ugostiti i postavke iz drugih konfliktnih zona. Vjerujemo da djeca iz svijeta imaju slična iskustva i oni su jedina skupina koja ne utječu da se ratovi dešavaju i ima puno potencijala i potrebe da se ta tema istražuje“, rekao je.

Dodao je i kako nisu postavljena ograničenja pred učesnike o tome šta će donijeti, jer je svaki predmet značajan ukoliko je vezan za iskostvo te osobe.

Mi smo muzej koji želi ispričati priče ljudi, a priča koja stoji uz taj predmet je vrlo značajna“, kazao je.

Svako je rat doživio na svoj način i ljudi su uspomene sačuvali. Neko ih drži na polici, neko ispod kreveta, ili u podrumu – svi se indivualno odnose prema tim predmetima. Sada smo od jedne djevojke dobili čestitku za rođendan koju je dobila od oca koji je bio u logoru, a čestitku je sve do sada nosila u novčaniku i sada nam je to dala“, istakao je te rekao kako ne love senzacije i da je svaki predmet jednako važan.

Rekao je i kako će postavka putovati u 14 bh. gradova u narednih 10 mjeseci, a poslije toga i regijom i svijetom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.