Zagrebačka filharmonija obilježila Dan Evrope u Sarajevu

Kultura 08. maj 201621:09 > 21:15
N1

Povodom 9. maja, Dana Evrope i pobjede nad fašizmom, večeras je Zagrebačka filharmonija u sarajevskoj Vijećnici održala svečani koncert u organizaciji Grada Sarajeva i gradonačelnika Ive Komšića.

Uz pozdrave dobrodošlice, Komišić je poželio zagrebačkim muzičarima da ih Vijećnica inspiriše.On se zahvalio gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću koji je omogućio ovaj koncert te podsjetio da Zagreb i Sarajevo ove godine obilježavaju 15 godina partnerskih i prijateljskih veza.

Specijalni predstavnik gradonačelnika Bandića Harun Omerbašić rekao je da je ovaj koncert poklon Zagreba Sarajevu kojim se potvrđuje prijateljstvo dva grada.

On je poželio da univerzalni jezik muzike koji svi razumiju prenese poruke mira iz Sarajeva.

Zagrebački filharmonisti su pored Ode radosti, izveli djela Lisinskog, Gotovca i Mendelsona, uz učešće solistkinje-sopranistice Ive Krušić i pod dirigentskom palicom Krešimira Batinića.

Koncertom se osim 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom obilježava i prva godišnjica otvorenja obnovljene sarajevske Vijećnice, 145 godina djelovanja Zagrebačke filharmonije i 120 godina od prvog otvorenja Vijećnice.

Devetog maja zvanično je otvoreno Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., a također je odata počast svim žrtvama atomskog napada na japanske gradove, Hirošimu i Nagasaki, kao i svim stradalima u vihorima rata 20. stoljeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.