Džeko Hodžić predstavio rad rađen 20 godina u Noći muzeja

Kultura 23. maj 201613:56 > 14:01
N1

U okviru Noći muzeja u Historijskom muzeju grada Sarajeva, akademski slikar Džeko Hodžić predstavio je rad koji je rađen punih 20 godina, a izloženo je i više od 1.000 skica koje su prethodile realizaciji rada.

Rad “Apokalipsa” sastoji se iz tri dijela, a alegorijskim predstavljanjem utjelovljuje nit koja se kroz ljudsko društvo provlačila od njegovog nastanka pa do danas: nemilosrdnost rata i besmisao ratnog stradanja, uvijek uz figuru čovjeka koji u ratu postaje životinja – zvijer ili žrtva.

Mentalna svijest osvajača kroz historiju se nije mijenjala – mijenjali su se kostimi, oruđa i oružja, a posljedice su uvijek bile iste.
Središnji dio predstavlja grobnicu, a rađen je kao asemblaž od ostataka kostiju, garderobe, starih cipela i žice. Nad njom bdije lešinar koji se na momente pretvara u ljudski lik, želeći da vlada svijetom umjesto Stvoritelja.

Lijevi dio slikan je pretežno zelenom bojom i simbolizira dan. Desni dio – noć – je u potpunom kontrastu, slikan prigušenom crvenom bojom koja doprinosi dojmu mističnosti. Principi erosa i tanatosa na ovom platnu isprepleteni su. Životinje, stvarne i mitske, koje se javljaju na sva tri dijela, po ugledu na istočnjačke priče, Kelile i Dimne i “Govor ptica” – sufijskog velikana Atara, personifikacije su čovjeka i predstavljaju njegove različite karaktere: uplašenost i ugroženost bijelog janjeta, koje nudi nadu u spasenje, stoji naspram krvoločnosti vukova i prijetećeg stava lešinara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.