Pobliže upoznajte čari posla lovca na glumačke talente

Kultura 25. maj 201610:51 > 10:59
N1

Jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih časopisa, utjecajni Screen International napravio je poseban prilog za ovogodišnji filmski festival u Cannesu, “Future Leaders: Agents” gdje je napravio izbor od četrdesetak vodećih agenata u cijelom svijetu, među kojima se našla i bh. kastig agencija ZONA.

Uz agente iz holivudskih i britanskih agencija, koje imaju dugu tradiciu, našlo se i nekoliko agencija iz drugih zemalja i među njima i Anila Gajević iz sarajevske Talent agencije ZONA kao jedina agencija iz jugoistočne Evrope.

Gošća Novog dana bila je upravo Anila Gajević, koja je kazala da je ZONA bila pionirski poduhvat prije osam godina kada je započela sa radom, te da se mnogo glumaca iz BiH i regije odlučili da priključe – iako nisu znali šta će od svega toga biti.

“Screen je među tri vodeća časopisa na svijetu, iz Variety i Hollywood Reporter i čast mi je što su napravili prilog kojeg sam dio. Uz mene su se našli veliki agenti koji prave holivudske zvijezde”, kaže Gajević, naglasivši da se tu radi o agencijama sa stogodišnjom tradicijom.

“Veliki je značaj što smo se našli u toj selekciji. Jedina smo agencija iz jugoistočne Evrope, a recimo da nije bilo agencija iz velkih evropskih filmskih zemalja poput Češke ili Poljske”, dodaje.

Iz Screena su kazali da prate rad Zone, pogotovo glumce koji su igrali u velikim filmskim i serijskim projektima, a dio su kasting agencije Zona.

“Žao mi je što su izdvojili samo dva glumca, Miraja Grbića i Gorana Navojca, jer mi imamo još glumaca u velikim projektima. U svakom slučaju, dragmo mi je da smo na evropskom i svjetskom nivou”, kazala je Anila Gajević.

Zona radi na puno velikih projekata, poput serije Legends za koju je dala 10 glumaca. Mnogo velikih filmova, dramskih filmova sa mladim glumcima poput Maje Jurić ili Dine Sarije.

Cannes je glamur, Berlin je posao

Zona je dala jednu glumicu u Cannesu, Lauru Vasiliu, rumunsku glumicu koja je radila na filmu italijanskog režisera Claudia Giovennesija.

S druge strane, za njen posao – kao direktorice kasting agencije, Berlinale je mnogo važniji festival zbog samog koncepta programa.

“Cannes je glamur, dobro se ponekad pojaviti – ali ne nužno”, kazala je, dodavši da nije planirala ići ove godine, no obzirom da je dio Screenovog priloga otišla je na taj party, i napravila nekoliko značajnih sastanaka.

Inače, ne postoji škola za filmskog agenta, te je sve stvar menadžerskih sposobnosti – što je Gajević i istakla, a pojasnila je da se “još uvijek uči ovom poslu”.

“Imam sposobnost da prepoznam talenat, odnosno imam talenat da prepoznam talenat”, ističa, a i kroz svoje ranije poslove je shvatila taj dar, i to je osobina koja je važna.

Jedno od pitanja bilo je i kako se prave filmske zvijezde?

“Talenat je osnovna stvar koju moraju imati. Navojec ima šarm koji prepoznaju reditelji, a ako se on nađe uz Feđu Štukana ili Miraja Grbića, sigurna sam da će dobiti ulogu. Ličnost i neki X-faktor su presudni”, kazala je.

Ona radi sa mnogo glumaca iz Srbije i Hrvatske, a njen posao je suštinski da predloži režiseru ili producentu nekih desetak glumaca – gdje onda utiče mnogo faktora da li će dobiti ulogu.

“Danas su agenti zainteresovani za mlade glumce. Nije jednostavno naći agenta ako dođete u neke godine. Danas prolaze studenti, poput Maje Jurić talentovane glumice zanimljivog izgleda, ili Krune Bakote iz Zagreba, koji savršeno govori engleski sa američkima akcentom. To su neki parametri koji pomažu glumcima da grade karijere. Cijene se i drugi talenti poput pjevanja, sviranja ili vožnje motora”.

U industriji je uvijek prisutno mijenjanje trendova i faktora X koji odlučuju.

“Ženama je teže u ovom biznisu, i uvijek budem sretna ako dogovorim angažman glumicama. Trendovi iz mode su prešli na film – poput androgenog izgleda. Glumice su bile manje zanimljive ako su bile ženstvene”, no to je stvar koja se promijenila i mijenja se, kaže Gajević.

Kazala je da glumci sa Balkana obično nemaju problema sa disciplinom, i da dobija pohvale od produkcijskih kuća za njihovo ponašanje i rad.

To nije slučaj sa velikim zvijezdama, koje su inače neorganizovane – te postoje timovi koji se brinu o njima.

“Naši glumci nisu takvi. Sretni su kada rade, kada igraju na velkim projektima i zaista nikome ne mogu ništa reći”, rekla je direktorica agencije Zona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.