Bivši učitelj engleskog ostvario najveći rast bogatstva

Lifestyle 31. dec 201415:26 > 16:54
morgueFile

U 2014. godini 400 najbogatijih ljudi u svijetu povećalo je bogatstvo za 92 milijarde dolara, na 4,1 hiljade milijardi dolara, pokazuje istraživanje agencije Bloomberg.

Najveći rast bogatstva ostvario je kineski milijarder Jack Ma, bivši učitelj engleskog jezika i suosnivač Alibabe, kojem je bogatstvo u 2014. poraslo za 25,1 milijardi dolara, što je, kako se navodi, prilično veliki pomak za čovjeka koji je svoj posao započeo u vlastitom stanu 1999. i koji je prije samo nekoliko mjeseci bio “težak” 3,5 milijarde dolara.

Njegovo bogatstvo naglo je skočilo poslije javne ponude dionica Alibabe u septembru ove godine, a njegov kolega iz Alibabe, Jozef Tsaci, svoje bogatstvo uvećao je za nešto manje od šest milijardi dolara.

Vlasnik kompanije Berkshire Hathaway težak je 13,7 milijardi dolara. A treći najveći rast bogatstva u 2014. imao je kineski poduzetnik, Vang Jianlin, koji je svoje bogatstvo povećao za 13 milijardi dolara, zahvaljujući javnoj ponudi dionica svoje kompanije (Dalian Wande) čime je zaslužio i titulu najbogatijeg čovjeka Azije.

Slijedi osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, koji je povećao svoje bogatstvo za nešto više od 10 milijardi dolara. Problem za njegovu kompaniju, kako se navodi, mogao bi biti zaoštravanje odnosa SAD-a i Rusije, pogotovo nakon što su ruske vlasti blokirale Facebookovu stranicu koja je podržala proteste opozicije protiv predsjednika Vladimira Putina.