Ljubljana: Izložba "1001 otkriće Islamskog svijeta"

Lifestyle 02. apr 201521:28 > 21:36
Anadolija

Izložbeni i kongresni centar u Ljubljani koji je prepoznatljiv prostor za svjetske izložbe, u periodu od 2. aprila do 1. juna bit će domaćin izložbe "1001. izum" koji otkriva činjenice o doprinosu muslimanskih naučnika razvoju svjetske nauke.

Izložba naziva “1001. izum: Otkrijte muslimansko naslijeđe u našem svijetu“, prati zaboravljenu priča o hiljadu godina nauke u muslimanskom svijetu, od 7. stoljeća pa nadalje. Izložba je od svog pokretanja u Naučnom muzeju u Londonu 2010. godine na svojim gostovanjima širom svijeta, od New Yorka, Istanbula, Abu Dhabija do Dohe, privukla više od šest miliona posjetilaca.

Izložba ima cilj promociju bogatog izumiteljskog i naučnog naslijeđa drevnog muslimanskog svijeta.

Hiljade godina bile su inspirativne za muškarce i žene različitih vjera i kultura izgrađenih na znanjima drevnih civilizacija, a dala su otkrića koja imaju utjecaja i danas. Na području od Španije do Kine, “zlatno doba” muslimanske civilizacije prikazuje fascinantan napredak u nauci i tehnologiji koja je pomogla da se napravi put evropske renesanse.

Izložba “1001. izum” je interaktivna izložba koja se prostire na više od 1.000 kvadratnih metara što fasicinara posjetioce koji imaju priliku vidjeti izume iz oblasti medicine, tehnologije, astronomije i arhitekture.

Spektar interaktivnih eksponaza pokazuje kako moderni izumi imaju svoje korijene u drevnoj muslimanskoj civilizaciji.

Posjetioci svih uzrasta moći će pogledati izume podijeljene u sedam oblasti. Pored ostalog, nazivi oblasti obuhvatili su pitanja hiljadugodišnjih izuma koji i dalje oblikuju svakodnevni život. Može se vidjeti kako su se ideje širile kroz trgovinu i putovanja, može se steći uvid u biblioteke i njihovu prošlost, u to kako drevni pristupi zdravstvu imaju utjecaj na današnju medicinu te kako su drevni astrolozi pomogli širenju današnjeg pogleda na svemir.

Izložba “1001. izum” postala je i partner “Međunarodne godine svjetla” što predstavlja globalnu inicijativu koja ima za cilj naglašavanje optičkih tehnoloških izuma.

Ovogodišnja inicijativa 2015. godine posvećena je Ibn al-Haithamu, perzijskom naučniku koji je dao značajan doprinos u optici, matematici, medicini, anatomiji, filozofiji i drugim naukama. On je također djelovao u “zlatnom dobu muslimanske civilizacija”, a njegovi izumi također će biti predstavljeni u Ljubljani.

“Njegova otkrića imaju dugotrajan utjecaj na način života kojim i danas živimo. Nadam se da će on motivirati mlade ljude da nastave svoju karijeru u oblasti nauke i teže izgradnju svjetlije budućnosti”, kazao je predsjednik organizacije “Međunarodne godine svjetla”, John Dudley.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Pored eksponata, izložba će također predstaviti i film sa oskarovcem, glumcem Benom Kingsleyjem u ulozi, a koji je osvojio 27 međunarodnih nagrada. Film govori o tri učenika koji upoznaju bibliotekara kojeg glumi Kingsley, a koji mladiće vodi kroz svijet nauke.