''Protesti socijalnih mreža postat će protesti sarajevskih ulica''

''Protesti socijalnih mreža postat će protesti sarajevskih ulica''

''Protesti socijalnih mreža postat će protesti sarajevskih ulica'' Izvor: N1

Predavanja, ispiti, konsultacije i edukacije, sve je online, ali pitanje je šta je sa praktičnim dijelom nastave koja je trebala početi 19. oktobra, i koja se evidentno ne može odvijati virtuelno.

"Praktična nastava je nama najvažniji aspekt obrazovanja, smatramo da bez nje mi nećemo moći pomoći našim kolegama ljekarima i zdravstvenim radnicima u budućnosti, a svjesni smo da u ovakvim situacijama, kakva je pandemija Covida- 19, zdravstveni radnici su upravo ti koji snose najveći teret na svojim leđima", rekao je Faruk Osmankadić, Udruženje studenata Medicinskog fakulteta.

Osim neodržavanja praktične nastave na KCUS-u, problem koji nije riješen još od prošle godine je problem neodržavanja nastave koju na fakultetima medicinske grupacije izvode profesori i saradnici Medicinskog fakulteta. Ovaj zahtjev ponovljen je u otvorenom pismu studenata. Uz ove još su dva zahtjeva.

"Da se pronađe modul, da se finansiraju najbolji studenti Univerziteta u Sarajevu koji su u prethodnoj godini položili sve ispite i postigli prosjek veći od 8 i da se smanji školarina za sve studente u akademskoj 2020-2021 godini", kazala je Valida Abdagić, Studentska asocijacija Farmaceutskog fakulteta.

"Apelujemo na nadležne institucije da u svoj fokus djelovanja stave ove studentske probleme kako bi riješili iste", naveo je Amar Kolašinac, Studentska asocijacija Farmaceutskog fakulteta.

Izvor: N1

"Najgori mogući scenario koji bi se desio jeste prolongiranje svega toga, to jeste, jedan vremenski dug period koji bi trebao institucijama da riješe ovaj problem. Nadamo se i apelujemo da do toga neće doći", istakao je Nemanja Jovičić, Asocijacija studenata Fakulteta zdravstvenih studija.

Zemlja koja uništava svoje školstvo, ne čini to nikada samo zbog novca, jer joj nedostaju sredstva, ne! Jedna zemlja koja uništava obrazovanje je odveć pod vladavinom onih koji od širenja obrazovanja strahuju, jer neobrazovanim narodom lakše se manipuliše! - poruka je kojom su otvorili online stranicu putem koje, kako kažu, nastoje zasjeniti isprazna obećanja političkih kampanja koja dobijaju u istim trenucima u kojima se olako odbacuju zahtjevi koji su od ključnog značaja za obrazovni sistem, a ujedno i njihovu budućnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

POVEZANE VIJESTI

Komentari (4)

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Student

Ja sam student, među najboljim u svojoj generaciji, studenti kao budući članovi akademske zajednice trebaju da znaju da je čuvanje života, i spas od sopstvene smrti i smrti drugih ljudi, mnogo bitniji od bilo kakvog znanja. Doduše to bi iole pismeni ljudi trebali da znaju. Da je smrt mnogo gora od bilo čega, pa i od nenaučene lekcije iz praktične nastave. Učim cijeli život i volio bih da kažem tim vanabi studentima, da ne budu smješni i da ne varaju i sebe, i svoje roditelje sa tom pričom. Što ne naučiš praktično nadoknadit češ nekad ili kroz iskustvo, ili kroz posao. P.S. Ta nejasna odjednom stvorena želja za znanjem im je paravan da odu od kuće i izlože, i sebe, i druge opasnosti, plus, šuplja priča skroz...

Dina Ana

Bravo.😊

Tupko

Da treba riješiti problem praktične nastave,dati olakšice dobrim studentima a ne samo kao do sada losim studentima davati rokove sve dok konačno ne polože.Ispiti ne mogu biti on line jer se na on line ispitima koriste sva moguća nedozvoljena sredstva da bi loši studenti položili.On line ispiti su fake ispiti.Javna je tajna da postoji cjenovnik po kojem neko neko polaze ispit umjesto lošeg studenta.

* Sva polja su obavezna

NAJNOVIJE

Pročitajte još

Obrazovanje

Obrazovanje

Uspostava nastave za studente u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 18.11.2020.

18.11.2020.  |  Obrazovanje

Obrazovanje

Obrazovanje

Sindikat traži online nastavu dok se škole ne dezinfikuju nakon izbora 09.11.2020.

09.11.2020.  |  Obrazovanje

Obrazovanje

Obrazovanje

Obrazovanje u doba pandemije: Zbog čega u BiH nije moguć švedski model? 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Obrazovanje

Obrazovanje

Obrazovanje

Problemi studenata: Trebaju biti pomoć našem zdravstvu u ovim teškim trenucima 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Obrazovanje

Obrazovanje

Obrazovanje

Svaka promjena epidemioloških mjera prelomi se preko leđa porodice Slinić 26.10.2020.

26.10.2020.  |  Obrazovanje

loader